Slovenija
25982 ogledov

"Ostal sem brez dostopa do banke, pa položnice moram plačati!"

Položnica Vzajemna Boštjan Tacol
Po prenovi so nekateri uporabniki s starejšimi mobilnimi telefoni ostali brez dostopa do Klika. Na NLB pravijo, da jih je manj kot odstotek in da gre za varnost.

"Čez vikend so si brez vnaprejšnje napovedi zamislili nadgraditi KlikIn, ki generira OTP geslo za Klik, ki zdaj zahteva vsaj Android 8. Moj sicer star a delujoč telefon ima Android 7 in tako sem čez vikend brez vnaprejšnje napovedi ostal brez dostopa do Klika, in to prav pred petnajstim, ko moram plačati še večino položnic," nas je obvestil bralec.

Na banki so mu svetovali, naj zamenja mobilni telefon. "Glede na to, da aparat sicer še povsem dobro deluje za tisto, kar ga potrebujem, se mi zdi z ekološkega in ekonomskega vidika zgrešeno, da bi ga menjal, samo za to, da bi lahko generiral geslo za Klik," pravi.

NLB: Če nepridipravi odkrijejo ...

"Potrebne minimalne verzije operacijskega sistema Android dvigamo izključno zaradi zagotavljanja največje možne stopnje varnosti naših komitentov in njihovega bančnega poslovanja. Android 8.0 je bil predstavljen 21. avgusta 2017, to je pred skoraj šestimi leti. V tem času je Google že zdavnaj ukinil podporo za starejše verzije operacijskih sistemov, nič več jih ne posodabljajo niti ne delajo na njih varnostnih popravkov. Če nepridipravi odkrijejo kakšno večjo varnostno pomanjkljivost v starih verzijah operacijskih sistemov, Google ne bo poskrbel za varnost in zaščito. Prav tako stari operacijski sistemi ne vključujejo najnovejših varnostih protokolov. Da maksimalno poskrbimo varnost poslovanja strank je zato ključno, da sledimo napredku in postopoma prehajamo na novejše, aktualne operacijske sisteme," so nam povedali na NLB.

Dodali so še, da je uporabnikov, katerih naprava ne omogoča posodobitve na Android 8, nekaj manj kot odstotek. "Svetujemo, da uporabniki najprej preverijo, ali je mogoče operacijski sistem njihovega mobilnega telefona posodobiti. V veliko primerih se namreč zgodi, da telefon podpira novejši OS in je možna preprosta in brezplačna nadgradnja operacijskega sistema mobilne naprave," pravijo na NLB in dodajajo, da je uporabnikov, katerih naprava ne omogoča posodobitve na Android 8, manj kot odstotek.

Če obstoječi telefon ne omogoča posodobitve, pa ni nujno, da uporabnik kupi nov telefon ali telefon višjega razreda, saj pri Androidu zadoščajo že telefoni, ki so stari šest let ali manj, so poudarili pri naši največji banki. 

Dodali so še, da so "potencialno prizadete uporabnike o potrebni nadgradnji obveščali že v začetku marca letos s SMS obvestilom in kasneje z aktualnim obvestilom na Klikinu".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • joze882 20:21 17.junij 2023.

    Se niti malo ne strinjam,da se marsikje pogojuje pameten telefon ali mobilni prenos podatkov.Sam se vse bolj od takih zadev kar distanciram,če res ni kaj nujnega...

  • rd2dmk2 16:59 16.junij 2023.

    ok, če je pa tako mal odstotek, pa naj jim banka zrihta mobitele. če jih že tako skrbi varnost. poslovno gledano, bi jih ceneje prišlo kupit par mobilcev, kot pa plačevat odškodnine in imet manjše število strank, ker jih bo ...prikaži večo gotovo tisti odstotek šel kam drugam. ampak.. ker ima ta banka tolk oslov med komitenti , bo sigurno še vedno dobro živela.

  • Avatar Firefly
    Firefly 11:52 16.junij 2023.

    Prav zaradi Klika sem pred 20. leti zapustil NLB, papki so vsake dve leti zaračunavali za novo gesli in tudi stroški poslovanja so se drastično dvigovali, banko sem zamenjal.......sedaj imam mesečne stroške 5€ in mobilno banko brez doplačevanja