Slovenija
20 ogledov

Ostro nad poročilo nadzora otroške srčne kirurgije

bolnišnica Profimedias
Kirurg Robert Blumauer, ki je bil ena od tarč kritik komisije za nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana se je ostro odzval nad poročilo o nadzoru, ki se po njegovem opira na osebna mnenja zdravstvenega osebja.

"Neuspeh zdravljenja otrok pripisovati zgolj zdravnikom kirurgom je pri ocenjevanju programa nedopustno in meji na etično nedopustno osebno obračunavanje med zdravniki," meni Robert Blumauer, slovenski učenec izraelskega kirurga Davida Mishalyja. 

Blumauer je v izjavi, objavljeni na Facebook strani društva v podporo Mishalyju, zapisal, da se je poročilo v oceni dela, napak in strokovnih očitkov ukvarjalo izključno z delom kirurgov v programu, ne pa tudi z delom zdravnikov intenzivne medicine otrok, otroške kardiologije, ki izvedejo sprejem, diagnozo, postoperativno terapijo, odpust in postoperativno kontrolo otrok.

Odziv izraelskega zdravnika lahko preberete tukaj:

V poročilu osebna mnenja in vtisi

Kirurg prav tako trdi, da poročilo nekritično zajema tako podatke kot mnenja zdravnikov pediatrov-kardiologov in zdravnikov-pediatrov intenzivne medicine o nalogah in delu kirurgije. "Prav tako ocene operativnega dela srčnih kirurgov komisija delno opre celo na osebna mnenja in vtise medicinskih sester na oddelkih kardiologije in intenzivne medicine pediatrične klinike," je zapisal Blumauer.

Komisija uporabila zasebne podatke zdravnikov

Blumauer je še kritiziral potezo komisije za nadzor, da je zaradi pomanjkanja potrebnih podatkov in zaradi opuščenih vnosov bolnikov v ustrezne datoteke nedopustno uporabila "zasebne podatke" zdravnikov, kardiologov Tomaža Podnarja in Gorazda Kalana.

Komisija kritična tudi do Blumauerja

Blumauer je med tistimi, ki jih ekspertna komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije, v poročilu kritizira. Komisija je ugotovila, da se je program izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo.

Tožilstvo ovrglo ovadbo

Blumauerja, ki že nekaj časa dela kot otroški srčni kirurg skupaj z Mishalyjem v Izraelu, je sicer policija osumila tudi zlorabe uradnega položaja, ker je mimo konzilija z neresničnim dopisom za zavod za zdravstveno zavarovanje omogočil zdravljenje otroka predsednika društva Veliki srček Marka Žitnika Strleta v Izraelu. A je tožilstvo ovadbo zavrglo, češ da je teža dejanja majhna, posledice pregona za Blumauerja, ki ga po njenem starši vendar tako cenijo, pa bi bile nesorazmerne.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:35 24.avgust 2015.

    Seveda da so ostri če si pa hočjo hrbet krit. Čudno bi mi bilo če ne bi bili ostri do poročila neodvisnih strokovnjakov iz tujine.