Slovenija
13297 ogledov

Osvežena napoved. Prihodnji teden še padavine?

Deževje Profimedia
Danes spet deževen dan. Nas bodo dežniki spremljali tudi za vikend in prihodnji teden?

Za današnjo sredo vremenoslovci z Arsa napovedujejo, da se bo dež od jugovzhoda razširil nad vso državo. Na Primorskem bo pihala šibka burja, na vzhodu pa severni veter. Dnevne temperature bodo od 4 do 10, na Goriškem in ob morju do 14 stopinj Celzija.

Vremenoslovci nadaljujejo, da se bo jutri v vzhodni Sloveniji delno zjasnilo, drugod bo pretežno oblačno. V zahodni polovici države se bodo občasno pojavljale plohe, ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne v alpskih dolinah okoli 6, drugje od 9 do 14 stopinj.

V petek in soboto bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. V zahodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo, več padavin bo v Posočju. Ob morju bo pihal šibak jugo.

Sneg na Kredarici Kaj nas čaka? Slovenija Na Kredarici od začetka meritev novembra še ni bilo toliko snega

Napoved od 23. do 28. novembra

Do prihodnje nedelje bodo naši kraji na obrobju ciklonskega območja, v višinah bo prevladoval jugozahodni veter. Nato se bo nad srednjo Evropo zgradilo šibko območje visokega zračnega tlaka, po besedah vremenoslovcev kaže vremenska slika.

Do prihodnje nedelje bo ponekod v hribovitem svetu zahodne Slovenije občasno deževalo, drugod bo prevladovalo suho vreme. V začetku tedna se bo zjasnilo na Primorskem in v višjih legah, drugod bo pretežno oblačno ali megleno. Še naprej bo razmeroma toplo.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Simulacija poti vulkanskega pepela Zaznali 1300 sunkov Svet To se bo zgodilo v Evropi, če naslednji teden izbruhne vulkan

Kako bodo obilne padavine vplivale na pridelek?

Na Arsu so včeraj objavili razlago, kako bo zastajajoča voda po obilnih padavinah vplivala na pridelek. Bodo poplavljene mlade rastlinice ozimne pšenice, ki so sedaj v najzgodnejših fenoloških fazah razvoja preživele? Njihovo preživetje ogroža pomanjkanje kisika, ki prepočasi prehaja do rastlinskih tkiv pod zemljo in povišanih koncentracij ogljikovega dioksida v tleh, ki je v višjih koncentracijah prav tako škodljiv za rastline. Pri tem ima pomembno vlogo temperatura tal.

Višja ko je temperatura tal hitrejše je upadanje kisika v njih. Pri višjih temperaturah mlade rastlinice lahko propadejo že v 48 oziroma 96 urah pod vodo. Pri temperaturah pod 5 stopinj Celzija je možnost preživetja nekoliko večja, vendar ne brez poledic za kasnejšo rast, predvsem zaradi bolezni, poškodb korenin in spremenjene založenosti tal s hranili zaradi izpiranja. Trenutne temperature tal se v osrednji Sloveniji gibljejo med 8 in 10 stopinj Celzija, tako da trenutne razmere za kmete niso najbolj obetajoče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.