Slovenija
5965 ogledov

Otroci in mladi Ukrajinci: Zavetje so našli v Sloveniji, to so povedali

Music for the future Music for the future
Otroci in mladi iz Ukrajine, ki so varno zavetje pred vojno poiskali v Sloveniji z ganljivimi izjavami ...

Mladi glasbeniki iz Ukrajine, bodo danes s koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani zbirali sredstva za pomoč ljudem iz Ukrajine na način, ki je njim najbolj blizu: z glasbo. V umetniško-donatorskem projektu Music for the future se mladi glasbeni talenti iz Ukrajine povezujejo z mladimi glasbeniki iz Slovenije pod okriljem Slovenskega mladinskega orkestra, ob tej priložnosti pa so svoje moči združili z UNICEF-om Slovenija.

"Ena torba, telefon in njihova najdragocenejša lastnina – inštrument, v katerem je vso njihovo življenje in sanje. S tem imetjem so se na pot iz Ukrajine podali mladi glasbeni talenti, ki so varno zavetje našli v Sloveniji. Izkušnje, ki jih na begu doživljajo otroci, lahko marsikoga razčlovečijo, zato otroci, najmlajši med njimi je star 7 let in mladi iz Ukrajine iščejo oporo in moč v glasbi ter nadaljujejo s svojim poslanstvom. S tem si želijo razvijati svoje talente, premagati travmo vojne ter pomagati k boljši prihodnosti zase in za druge," opisujejo pri UNICEF Slovenija.

Pred, med in po dogodku se bodo v sodelovanju z UNICEF-om Slovenija zbirale donacije za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter za UNICEF-ove programe pomoči za otroke in družine iz Ukrajine.

Otrokom in družinam iz Ukrajine lahko pomagate:

- Prek spletne strani.  

- Pošljite SMS s ključno besedo OTROCI10 na 1919 in darujte 10 evrov ter omogočite boljšo prihodnost otrokom iz Ukrajine.

- Z nakazilom na TRR SI56 0284 3026 4222 554, referenca: SI 00 45000, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA.

Music for the future | Avtor: Music for the future Music for the future

Ganljive izjave mladih, ki so zavetje poiskali pri nas ...

"Za vsakega otroka dobro počutje."
Magdalina, 19 let, čelo

"Za vsakega otroka si želim, da bi se dobro počutil, kjerkoli je. To je zelo pomembno. Ko sem bila prvič v Sloveniji, se nisem počutila najbolj svobodno, saj se zaveš, da je okrog tebe drug jezik in drugi ljudje. Zato je bilo težko. Ko si obkrožen s tistim, kar poznaš, je lažje. In seveda glasba pri tem zelo pomaga. Čelo igram že zelo dolgo, zato sem že veliko razmišljala o glasbi in sedaj razumem, da je to vse moje življenje. Res čutim vse, kar igram in poskušam biti vedno boljša," nam je povedala Magdalina.

"Za vsakega otroka mir."
Nikita, 16 let, čelo

Nikita pravi, da je glasba zanj način, na katerega lahko svoja čustva deli z drugimi in izraža sebe. »Za vsakega otroka si želim, da bi našel svojo pot, da bi ji lahko sledil in da bi živel v miru.« Slovenija mu je všeč, saj je po njegovih besedah zelena in ekološka. "Všeč mi je, da so tukaj prijazni ljudje."

"Vesela sem, da sem lahko tu."
Uliana, 17 let, viola

"Glasba mi pomeni ogromno, pomeni mi vse. Prek glasbe in prek svoje viole lahko izrazim vsa svoja čustva. Obožujem svoj instrument," nam je povedala Uliana, ki se že zelo veseli koncerta Music for the future. "Navdušena sem, da sem del projekta Music for the future in vesela, da sem lahko tu. Gidon Kremer bo solist na našem koncertu. Skupaj bomo igrali Schumannov Koncert za violino (violončelo) v a-molu, zaigral pa bo tudi nekaj solov. Z orkestrom bomo zaigrali Dvořákovo Simfonijo št. 8 v G-duru," je še dejala. 

"Za vsakega otroka priložnost, da sledi svojemu poslanstvu."
Anastasiia, 20 let, violina

"Za vsakega otroka si želim, da bi našel svoje poslanstvo v življenju ter da bi imel priložnost, da temu sledi," nam je povedala Anstasiia, ki ji je v Sloveniji najbolj všeč mir in uravnoteženost življenja, zato tudi sama tukaj – s pomočjo glasbe – lažje uravnava svoja čustva. "Glasba je način, kako tistim, ki poslušajo, izrazim svoja čustva. Koncert Music for the future bo zbujal različna čustva tako v poslušalcih kot v glasbenikih. Igrali bomo z zelo znanim violinistom Gidonom Kremerjem, kar so sanje vsakega glasbenika," je sklenila. 

"Ljudje v Sloveniji so zelo prijazni in pripravljeni pomagati."
Sofiia, 17 let, flavta

Biti del projekta Music for the future je za Sofiio "velika priložnost za vse Ukrajince" v teh težkih časih, ko so morali zapustiti svoje domove in družine. "Music for the future je dobra priložnost, da nas tudi Evropa in svet slišita, da izkusita ukrajinsko glasbo in kulturo. To se mi zdi zelo pomembno." In kaj o Sloveniji je Sofiio najbolj presenetilo? "Ljudje v Sloveniji se mi zdijo zelo prijazni in pripravljeni pomagati. Tudi vreme je prijetno, država pa je zelo zelena in ekološka. Tudi čista voda je zelo pomembna. Pogrešam svoj dom in družino. Vendar je tukaj zelo lepo, z lepimi razgledi in navdihujočo naravo."

"Za vsakega otroka priložnost, da najde svoje poslanstvo."
Nazariy, 17 let, tuba

Nazariy je vesel, da ima kljub težkim okoliščinam priložnost biti del te posebne izkušnje - del projekta Music for the future. V Sloveniji se dobro počuti. Država mu je všeč, ker je majhna in urejena. Za vsakega otroka pa si želi, "da bi našel nekaj svoje poslanstvo in v življenju imel priložnost to tudi razvijati."

 

Vladimir Putin Svet Svet "Putinov krvi žejni pohod je to upanje pokopal" KIBERNETSKA VARNOST Gorenjska Okrepitev kibernetske varnosti v Sloveniji je nujna