Slovenija
57 ogledov

Otroci iz azila bodo v šoli dobili tudi kosilo

Otroci begunci EPA
Otroci iz azilnega doma na Viču, ki obiskujejo osnovno šolo, bodo na šoli končno dobili tudi kosilo. Ministrstvo za noranje zadeve in šolsko ministrstvo sta se po več mesecih le uspeli uskladiti o financiranju kosila, ki sicer stane med 2 in 2.30 evra

"Trajalo je od začetka šolskega leta, vloženega je bilo veliko truda, zdaj pa je končno urejeno," je zadovoljen ravnatelj OŠ Livada Goran Popovič.

Od ponedeljka pa bodo imeli kosilo v šoli tudi učenci, ki živijo v azilnem domu. "V tem tednu sem od ministrstva za šolstvo prejel dopis pod katerega je podpisan tudi Boštjan Šefic iz notranjega ministrstva z zagotovilom, da bodo financirali šolska kosila," pojasnjuje Popovič.

Takoj po pouku domov

Ker kosila za otroke azilante plačuje notranje ministrstvo, so morali ti učenci doslej takoj po zadnji uri oditi iz šole v azilni dom, kjer so dobili hrano. Tako so bili prikrajšanji za skupno kosilo s sošolci ter popoldansko druženje v interesnih dejavnostih ali podaljšanem bivanju.

"Ministrstvo sem opozarjal, da je za otroke socializacija, ki bi je bili deležni v popoldanskem podaljšanem varstvu izjemno pomembno, saj v tem času poteka bolj intenzivno navezovanje stikov kot v času pouka. Namesto, da bi še dve uri preživeli v skupini z otroki, so jih takoj po pouku odpeljali v azilni dom," razlaga Popovič.

Petka za nasmeh: Če se ne dogovorijo, bomo prehodno financirali mi

Poseben poziv na notranje ministrstvo je poslalo tudi humanitarno društvo Petka za nasmeh, kjer so bili pripravljeni kosila v šoli prehodno tudi financirati. "Odgovor, ki smo ga dobili iz ministrstva je bil, da je za otroke v smislu socializacije v azilnem domu na Viču zadostno poskrbljeno, kljub temu, da smo opozorili na izjemen povezovanja s sošolci," pravi Rok Usenik iz Petke za nasmeh.

Projekt, ki ga je financiral Unicef, zaključen

OŠ Livada trenutno obiskuje 15 otrok, ki so v Slovenijo prišli z begunskim valom, 13 jih živi v azilnem domu na Viču. Projekt Slovenske filantropije, ki ga je financiral Unicef in na podlagi katerega so bili zaposleni animatorji, ki so imeli otroci v popoldanskih urah zagotovljeno učno pomoč in učenje slovenščine, je zaključen.

V novem predlogu za pridobitev sredstev  na Slovenski filantropiji predvidevajo, da bi te aktivnosti potekale izven azilnega doma. "Izkušnja je pokazala, da je so rezultati boljši, če te aktivnosti potekajo v šoli, tako glede socializacije kot znanja slovenščine," pravi Tereza Novak, izvršna direktorica pri Slovenski filantropiji.

Učenci azilanti imajo na OŠ Livada prve tri ure tečaj slovenščine, četrto uro pa nadaljujejo v razredi z drugimi učenci. "Urnik smo prilagodili tako, da v tem času potekajo predvsem ure športa, likovnega pouka, glasbe... skratka ure, kjer je so stiki med učenci močnejši," razlaga Popovič. V podaljšanem bivanju učenci delajo domače naloge, posebna pomoč za azilante ni predvidena. "Vsakega sodelovanja s Slovensko Filantropijo bomo veseli," pravi Popovič.  

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • noevomene 16:15 09.januar 2017.

    aja? če sta oba starša zaposlena in dobita minimalca krepko presegata vsoto da bi bil otrok upravičen do brezplačnega kosila.560X2=1120:3=373 evrov.do zdaj so bili upravičeni do brezplačnega kosila tisti ki na družinskega člana ni prišlo več kot 180 evrov.Po novem ...prikaži več bo max do 360 evrov se pravi da če oba starša delata še vedno presegata max. vsoto in NE BO NIČ.

  • noevomene 16:03 09.januar 2017.

    Ja med 180 in 360 evri.To pomeni da tisti ki imajo skupaj kaj?Minimalna plača je 560 evrov pa če imata oba starša minimalca je to 1120 evrov in imata enega otroka so potem trije člani pomeni da pride na člana ...prikaži večna 373 evrov.IN KDO BO DOBIL KAJ? SPET ČISTO ZAVAJANJE LJUDI.

  • Sergeja Hvala 21:57 08.januar 2017.

    Prej so imeli v azilnem domu, zdaj imajo v šoli.