Slovenija
10280 ogledov

Otroka, starega 18 let, enkrat upoštevajo, drugič ne

Dijaki Jerca Božič Kranjec
Šolanje na prejemanje te pravice ne vpliva.

Otroški dodatek staršem pripada le za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti, ne glede na to, ali otroci nadaljujejo s šolanjem ali ne. "Otrok po 18. letu je upravičen do državne štipendije v višjem znesku kot otrok do 18. leta, če izpolnjuje vse predpisane pogoje," pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Medtem ko se šoloobvezni otrok, ki je že dopolnil 18 let, pri otroškem dodatku ne upošteva več, to ne velja za nekatere druge prejemke. 

Družina s tremi ali več otroki, ki so mlajši od 18 let, ima pravico do dodatka za veliko družino. To velja tudi za tiste družine s tremi ali več otroki, kjer so otroci starejši od 18. leta, a imajo status učenca, dijaka, vajenca ali študenta. Omenjeno pravico imajo najdlje do dopolnjenega 26. leta starosti. 

Otroci zbirajo plastenke Sociala Slovenija Nekdo dobiva 1611 evrov otroških dodatkov

Za različne pravice tako velja različna starostna omejitev. Na primer pravica do dodatnega dneva dopusta preneha z dopolnjenim 15. letom otroka, medtem ko je otrok do preživnine upravičen do 18. leta oziroma do zaključka šolanja. "Ločiti je treba namen posameznih pravic. Nekatere so namenjene negi in varstvu otroka (npr. dopust, plačilo prispevkov v primeru štirih ali več otrok, pravica do krajšega delovnega časa ...), nekatere pa preživljanju otroka," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Od januarja 2018 bo drugače

V pripravi je predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Na ministrstvu so dobili nekaj pripomb zainteresirane javnosti. "Pripombe smo v večji meri upoštevali," pravijo na ministrstvu, kjer pričakujejo, da bo predlog sprejet do konca leta. Podrobnosti o vsebini pripomb sicer ne razkrivajo. 

Novela zakona predvideva kar nekaj sprememb. Med drugim se uvaja nov način izrabe očetovskega dopusta. Očetje bodo lahko izrabili vseh 30 dni očetovskega dopusta skupaj, pri čemer morajo najmanj 15 dni izrabiti kadarkoli od rojstva otroka do najkasneje en mesec po poteku starševskega dopusta v strnjenem nizu oz. starševskega dodatka, preostanek pa do končanega prvega razreda osnovne šole. Uvaja se tudi starševski dopust za posvojitelje. 

zdravnik pregled koža kožni rak po 26. letu Slovenija Tudi, če še študirate, morate plačati zdravstveno zavarovanje

Predvidena je odprava cenzusa pri upravičenosti do pomoči ob rojstvu otroka in pri dodatku za veliko družino. Pomoč ob rojstvu otroka bo postala univerzalna pravica, ki jo bodo izplačali v obliki dobroimetja, ki ga bo mogoče porabiti za otroško opremo, potrebščine za otroke, otroško hrano itd. 

Novela določa tudi starost otroka, za katerega so starši upravičeni do povečanega zneska otroškega dodatka za 20 odstotkov, in sicer za otroka do štirih let, ki ni vključen v vrtec. Sistemsko se bo uredila tudi pravica do pomoči pri nakupu vinjete za velike družine. Država bo pokrila razliko med ceno vinjete za cestninski razred A in za cestninski razred B.  

Sredstva so zagotovljena v proračunu za leto 2018. Če bo zakon sprejet, bodo spremembe stopile v veljavo 1. januarja 2018, izjema je le izplačilo pomoči ob rojstvu otroka, saj je za to predviden datum začetka veljave 1. januar 2019.  

Žalostna deklica Hude stiske Slovencev Zdravje Ko otroci prevzemajo skrb za preživetje družine

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • igorgeus 08:44 03.november 2017.

    V JS dobijo samo do dopolnjenega 12. leta.

  • ljubodoma 12:08 02.november 2017.

    zakaj pa volite komuniste - res ste v o l i ko je bil Janša Janez Št. Ilj je bil poračun za upokojence in se je spreminjala pokojnina z rastjo; kar je pa kantar korl pa Nč ? ! prokleti ...prikaži večprokleti komunisti si samo zoki - spoki filajo đep !

  • rogixl 09:30 02.november 2017.

    Neupravičene razlike se dogajajo vsepovsod. Tudi pri upokojencih. Tisti, ki so 40 let vplačevali v pokojninski sklad in imajo zato bolj spodobno pokojnino se prikrajša pri vseh bonitetah, tisti, ki pa so se celo življenje šlepali, pa jim ponujajo vse vrste dodatkov.