Slovenija
56149 ogledov

Otroški dodatki in štipendije bodo občutno višji, toda ...

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
1. marca se zvišajo socialni transferji, to so otroški dodatki, štipendije, denarna socialna pomoč, pa tudi meje za pridobitev teh pravic. Kdaj se bo to poznalo na računih prejemnikov?

1. marca se bodo zvišali socialni transferji in meje razredov za dodelitev pravic, zaradi visoke lanske inflacije bodo kar za 10,3 odstotka višji, kot so bili doslej. A to še ne pomeni, da bo že naslednje izplačilo vseh socialnih transferjev višje.

Otroški dodatek, ki bo izplačan 14. marca, bo še enak, kot je bil februarja. Otroški dodatek se namreč najkasneje do 15. v mesecu nakaže za pretekli mesec. 14. marca bo tako izplačan otroški dodatek za februar, ko pa ta še ni bil zvišan. Višji otroški dodatek in državna štipendija bosta tako prvič izplačana šele v aprilu.

"Višine priznanih pravic, veljavne na dan 1. 3. 2023, se bodo uskladile na nove zneske, izplačane bodo aprila 2023; v primeru prve vloge, se bodo nove meje uporabile za vloge, vložene v mesecu februarju 2023, priznanje pravice s 1. 3. 2023, izplačilo aprila 2023," so nam pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Nakazilo socialne pomoči in varstvenega dodatka višje že marca

Drugače bo z denarno socialno pomočjo in varstvenim dodatkom. Ta bo namreč višji že marca, saj se očitno ne izplačuje za nazaj. "Če je stranka do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka že upravičena (ima ugodilno odločbo CSD), se ji bo denarna socialna pomoč oz. varstveni dodatek ustrezno zvišala avtomatično (prejela bo višje izplačilo, in sicer v mesecu marcu 2023," pravijo na ministrstvu. Tisti, ki odločbe še nimajo ali do pomoči niso upravičeni, bi bili pa po novem, saj bo meja za pridobitev višja, pa se bo cenzus že na podlagi vloge, vložene od marca 2023 dalje, (višja) denarna socialna pomoč ali varstveni dodatek pa bo izplačan aprila.

Nove meje bodo za večino upoštevane šele avgusta

Že za vloge, ki so bile vložene februarja (pravice bodo veljale od 1. marca) se upoštevajo nove meje razredov za ugotavljanje upravičenosti do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, državne štipendije in subvencije šolske prehrane. Tisti, ki že imajo odločbo, se jim te nove meje razredov ne bodo upoštevale, razen če bo CSD zaradi kakšne spremembe ponovno odločal o pravici, nove meje razredov pa se bodo upoštevale, ko bo po poteku veljavne odločbe CSD izdal novo odločbo.

Večina staršev ima zaradi vpisa otrok v šolo (sprememba) odločbe, ki so veljavne do 31. avgusta. V avgustu bodo tako prejeli novo odločbo, pri kateri se bodo upoštevale nove meje razredov.

Pri subvenciji malice in kosila pa sprememba cenzusa velja takoj

Izjema pa velja za pravici do subvencije malice in kosila. Če kdo doslej ni bil upravičen do subvencije, pa bi po novem bil ali pa bi bil po novem upravičen do višje subvencije, se bo to upoštevalo takoj. Zdaj imajo malico subvencionirani učenci, če povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 591,22 evra, kosilo pa, če ne presega 401,58 evra. Nova zneska bosta 652,12 evra in 442,94 evra.

Pri dijakih je malica stoodstotno subvencionirana do 468,50 evra, 70-odstotno do 591,22 evra, 40 pa do 713,91 evra (nove meje bodo 516,76, 652,12 in 787,43 evra).

"Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na podlagi že ugotovljenega dohodka družine iz veljavne odločbe za otroški dodatek ali državno štipendijo učenca oziroma dijaka uvrsti v nov dohodkovni razred (pravna podlaga je v 26. in 27. členu ZUPJS) in s tem s 1. marcem 2022 na novo odloči o upravičenosti do subvencije šolske prehrane, podatek pa posreduje Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki obvesti šole," so nam pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Stranke bodo o uvrstitvi v nov dohodkovni razred in o upravičenosti do subvencije šolske prehrane obveščene po pošti z obvestilom, poslanim s strani centrov za socialno delo, so še dodali.

Uskladijo se tudi preživnine

Vsako leto se v skladu z rastjo cen življenjskih potrebščin uskladijo tudi preživnine ter nadomestila preživnin. Glede na rast cen v letu 2022, ki je bila 10,3 odstotka, je bil pripravljen Količnik uskladitve preživnin in nadomestil preživnin za leto 2023. V skladu s tem se bodo s 1. 2. 2023 uskladile preživnine ter nadomestila preživnin, pri čemer je odstotek uskladitve preživnin odvisen tudi od tega, kdaj je bila preživnina določena ali dogovorjena.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 7
  • jakec42 19:35 27.februar 2023.

    peživnb ina 10.3 % gor,pokojnina 5 % gor ali niso za vse enake mere????

  • kapibara 10:01 27.februar 2023.

    Blefersko leno lenim lenuhom žepnina za celo VEČ kot 10% gor..

  • kapibara 10:00 27.februar 2023.

    Nećivilom se že od 6 zjutraj semji.. pa ta pritepencem nepotrebnim tudi