Slovenija
21 ogledov

Pacient prišel zaman

zobozdravnik Žurnal24 main
Zobozdravniki. Zasebnik s koncesijo predčasno zapustil ordinacijo, ker ni bilo pacientov.

"V soboto dopoldne od Grosupljega pa vse do Brežic ne deluje nobena dežurna zobozdravstvena ambulanta," se jezi naš bralec. Ko se je z otrokom, ki je imel hud zobobol, po predhodni telefonski najavi oglasil pri dežurnem zobozdravniku v Trebnjem, je ta že odšel, strokovna delavka pa mu je svetovala, naj se obrne kar na dežurne v Ljubljani.

Največ v Novem mestu
Koncesionarji
. Po podatkih ZZZS je v novomeški območni enoti 32 zasebnikov s koncesijo. Od tega jih je polovica v Novem mestu, po štirje so v Črnomlju in Trebnjem, dva sta v Šentjerneju, po eden pa je v Metliki, Straži, Mirni Peči, Dolenjskih Toplicah, Žužemberku in Šentrupertu. V krški območni enoti je zasebnikov s koncesijo 18.

ZD nadzora nima
Ob sobotah dopoldne zobozdravniki delajo v sklopu rednega delovnika, in sicer izmenično po razporedu, dežurno službo pa ob nedeljah in praznikih izvaja Zdravstveni dom (ZD) Novo mesto, nam je povedala Vera Rozman, direktorica ZD Trebnje. "Kot sem bila naknadno obveščena, je takrat delal koncesionar. Ker ni bilo pacientov, je ta ambulanto predhodno zapustil," je pojasnila in dodala, da ZD s koncesionarji nima nič. "Naredimo samo razpored za vse leto, za kar nas je zadolžila občina," je pristavila.

Tudi v Novem mestu ob sobotah dopoldne v sklopu rednega delovnika skladno z razporedom dela ena izmed zobozdravstvenih ordinacij, ob nedeljah pa je dežurstvo organizirano v prostorih ZD Novo mesto, nam je pojasnila direktorica Milena Kramar Zupan. "Zgodilo se je že, da v nedeljo koncesionarja ni bilo, ker je, denimo, na to pozabil, in je moral vskočiti javni zobozdravnik. Za soboto pritožb še nismo dobili," je izpostavila.

Sestanek pristojnih
"Določila aktov izvajalcu zdravstvenih storitev omogočajo odsotnost, vendar moramo o primeru pridobiti več konkretnih podatkov, da bomo lahko ocenili, ali je izvajalec ordinacijo pred potekom ordinacijskega časa zapustil upravičeno," nam je povedala Tatjana Mlakar, direktorica novomeške območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in dodala, da naj bi se aprila na to temo sestali predstavniki ZD Trebnje, občin in ZZZS ter individualni koncesionarji. Za izvajanje nadzorov pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti so sicer zadolženi ministrstvo za zdravje, ZZZS in Zdravniška zbornica Slovenije, je še pristavila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.