Slovenija
10498 ogledov

Padajo že rekordi. Kaj sledi?

Oblaki
Najtopeljša pomlad od leta 1881. Svarilo za naprej.

Nemška meteorološka služba DWD je potrdila, da sta bila letošnja april in maj v državi najtoplejša od leta 1881. Meteorologi dodajajo, da so ekstremne temperature potrdilo klimatskih sprememb.

"V zadnjih letih doživljamo niz klimatskih rekordov, ki jih lahko razumemo le v kontekstu klimatskih sprememb," je za nemške medije povedal namestnik direktorja DWD-ja Paul Becker.

Nemški meteorologi so dodali, da so aprila in maja zabeležili še en ekstrem, pojav močnih neviht in ploh. Becker je pri tem povedal, da vse več takšnih primerov od nas zahteva intenzivne mere prilagajanja in ukrepe v boju zoper klimatske spremembe.

Podobno še naprej

Tudi za letošnje poletje meteorologi napovedujejo vročino in sušo; ameriška meteorološka služba Accuweather je sredi maja posvarila: Pripravite se na sušo in uničujoča neurja.

Kar se tiče vremena te dni, Arso še naprej napoveduje popoldanske padavine. "Delno jasno bo s spremenljivo oblačnostjo. Več je bo v popoldanskem času, ko bodo nastajale nevihte, ki bodo krajevno lahko tudi močnejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28 stopinj Celzija."

Meteorlogi nadaljujejo, da bo jutri še sončno s popoldanskimi nevihtami, ki se bodo lahko ponekod pojavljale še v noči na četrtek. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, na Goriškem in ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 24 do 28 stopinj Celzija.

V četrtek padavine že dopoldne

V četrtek bo na zahodu spremenljivo do pretežno oblačno in že zjutraj ali dopoldne bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe. Drugod bo sprva delno jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami.

V petek bodo krajevne plohe in nevihte spet predvsem popoldne. Eno takšnih je v nedeljo zvečer pri Ptuju s fotoaparatom obeležil član Vremenskega društva ZEVS.

Napoved od 8. do 13. junija

"Nad večjim delom Evrope bo še naprej razmeroma neizrazito polje zračnega tlaka. Nad našimi kraji se bo zadrževal dokaj topel in vlažen zrak. Ob koncu tedna se bo čez Slovenijo pomikalo višinsko jedro hladnega zraka, v prvih dneh prihodnjega tedna pa bomo pod vplivom višinskega jugozahodnika. V sredo se nam bo od zahoda približala vremenska motnja," vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu.

V nedeljo in ponedeljek je zaenkrat videti, da bi bile krajevne padavine manj verjetne, nato pa spet pričakujejo bolj mokre dni.

Junijsko vreme Napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka v juniju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zdrej 09:31 05.junij 2018.

    "Nemški meteorologi so dodali, da so aprila in maja zabeležili še en ekstrem, pojav močnih neviht in ploh." Kolko so pa stari ti meteorologi? 20 let? Po moje že, če se ne spomnijo takih/tolko neviht. Sem prišel iz šole in ...prikaži večin sem še samo lahko ždel v hiši, ker je vsako popoldne začelo grmeti in bliskati. Sem mel srečo, če sem suh pripešačil domov. Mogoče je res bilo malo manj toče ampak za Aprila in Maja je to bila realnost že kakih 30 let nazaj.