Slovenija
2697 ogledov

Pahor čustveno: "Noben občutek ali nagrada tega ne moreta nadomestiti"

srečanje Pahor Pirc Musar
1/6
Saša Despot
Zadnja obveznost na tujem bo uradni obisk na Hrvaškem.

Aktualni predsednik države Borut Pahor je v predsedniški palači na neformalnem srečanju gostil svojo naslednico, novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar.  Za zmago ji je čestital že po razglasitvi rezultatov, v nedeljo zvečer, danes pa jo je povabil na prvi pogovor. 

Nataša Pirc Musar Slovenija Pirc Musar: "Bil je prvi, ki me je poklical po telefonu"

"Imela sva prisrčen in ljubezniv pogovor," je dejal Pahor. Glede na nekatere zapise v medijih, je opozoril, da za razliko od vlade in državnega zbora, pri prenosu predsedniške funkcije ni posebnega tranzicijskega obdobja. "V celoti in naenkrat bo predsednica prevzela vsa pooblastila predsednice republike in vrhovne poveljnice oboroženih sil," je pojasnil aktualni predsednik. 

Pirc Musar bo petletni mandat predsednice republike nastopila 23. decembra, aktualnemu predsedniku se mandat izteče dan prej. Kaj bo delal po desetih letih, kolikor je bil predsednik države, Pahor še ne ve.

Sam bo pred tem imel še kakšen obisk v tujini, zadnja obveznost bo uradni obisk na Hrvaškem, je dejal Pahor. "Obiskal še bom kakšno od šol, šel na kakšen občinski praznik. To pa zato, ker so moje pristojnosti določene do 22. decembra."

"23.decembra bo vse pripravljeno, da bo lahko nova predsednica začela delo s svojo ekipo, do takrat se lahko lahko vedno oglasi, ali ona ali njeni visoki predstavniki," je še dejal Pahor, ki je novi predsednici še enkrat čestital, tokrat pred novinarji v predsedniški palači. 

"Želim, da bo tudi po petih ali desetih letih, ko bo zapuščala predsedniško palačo, ta čudoviti dom, začutila zadoščenje, ki je nekaj, česar noben občutek ali nagrada ne more nadomestiti. Človek, ne glede na mnenja, v sebi začuti, da je delo opravil, kot si ga je zastavil, da je zadovoljen, da je vse bilo narejeno. Da je dosegel, vse kar si je zamislil," je svoje občutke opisal Borut Pahor, ki je Pirc Musar zaželel, da se bo po letih predsednikovanja počutila enako kot on. 

Novoizvojena predsednica se mu je zahvalila za, kot je dejala "prisrčen sprejem v predsedniški palači, ki bo v naslednjih petih letih moj prvi, ali pa drugi dom."

Pirc Musarjeva je ponovila, da si želi srečevati z nekdanjimi predsedniki, jih vprašati za nasvete, v kar je privolil tudi Pahor. Spraševala ga bo o procesu Brdo Brioni, saj se zaveda, kako pomemben je za stabilnost v regiji. "Te razprave se s predsednikom veselim," je dodala. 

Sicer je prepričana, da je v predsedniški palači vse urejeno za prenos funkcije, "tako kot se šika." "Od petega decembra naprej se bom počasi seznanjala z vsem, kar me čaka. Rada bi poudarila, da je 22. decembra predsednik republike Borut Pahor."

Pirc Musar je se zahvalila tudi predsednikovih najožjim sodelovcem, "ki ste deset let ustvarjali to zelo pomembno držo predsednika in ste bili vpeti predvsem v zunanjo politiko, kjer je predsednik Pahor naredil veliko."

Pirc Musar je še povedala, da se je že pogovarjala s Slovenci v zamejstvu, da jo že ta teden čaka intervju za italijanski RAI. "Gospod predsednik, vsi so z velikim občudovanjem govorili o tem, kaj vse ste naredili za Slovence," je še povedala. 

Novoizvoljena predsednica je še dodala, da se bo s Pahorjem srečala ponovno in to še pred uradnim nastopom funkcije. "Pogovoriti se morava tudi glede članstva Slovenije, kot nestalne članice v Varnostnem svetu."

Za nasvet bo Pahorja prosila tudi glede prve uradne poti v tujino in pri tem namignila, da se bo odpravila v države Zahodnega Balkana. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 7
  • robi2107 11:20 19.november 2022.

    Brerem v SP, da bo NPM Pahorja vzela v "svet modrecev". Prvič: Pahor ni noben modrec, ampak nesposobni hohštaplerski ignorant, ki nima blage veze o ničemer Popoln brezveznik. Drugič: nisem volil NPM zato, da bom še naprej gledal tega bebastega ...prikaži veča Pahorja, ob katerem se mi obrača želodec (volil sem jo sicer kot alternativo jajojotu, ki bi ga fasali na glavo v primeru Logarjeve zmage).

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 17:15 15.november 2022.

    A kdo bo zdaj drva sekal

  • Avatar Leon
    Leon 14:31 15.november 2022.

    Pahor nikoli ni bil predsednik vseh Slovencev. Bil je samovšečni in neodločen populist .