Slovenija
2876 ogledov

To je Pahor povedal Janši

Janez Janša in Borut Pahor Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na pogovor sprejel predsednika SDS in kandidata za mandatarja Janeza Janšo.
Predsednik države Borut Pahor je predsedniku Državnega zbora Dejanu Židanu poslal pismo, v katerem predlaga Janeza Janšo za novega predsednika vlade. Ob tem je izkoristil priložnost in vse pozval k nujnosti dialoga in sodelovanja brez slehernega izključevanja

Po opravljenih posvetovanjih je predsednik države Borut Pahor ugotovil, da kandidat za novega predsednika vlade uživa večinsko podporo, na osnovi česar je mogoče pričakovati njegovo izvolitev. "Zadovoljen sem, da bo obdobje politične negotovosti po odstopu vlade relativno kratko," je dejal Pahor, saj je z vidika politične stabilnosti nujno, da vlada dela s polnimi pooblastili. Poleg rednih ukrepov so namreč pred vlado zahtevne strukturne spremembe, pa tudi predsedovanje svetu Evropske unije. 

Pahor je v svojem nagovoru dejal, da v času, ko opravlja funkcijo predsednika države, prihaja že do četrte menjave vlade. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je vsakič prišlo do menjave po demokratični poti. Napovedal je, da tudi tokrat nove vlade ne bo ne podpiral ne zaviral, temveč bo z njo sodeloval. "Želim si, da bi bilo sodelovanje tvorno in v korist naše države in vseh ljudi." 

Ob tej priložnosti je predsednik države izrekel tri pozive. Izpostavil je nujnost dialoga in sodelovanja brez slehernega izključevanja. Poudaril je pomen sodelovanja med političnimi institucijami, med štirimi predsedniki, opozicijo in koalicijo ter civilno družbo. Od vseh, tudi od novega predsednika vlade in ministrske ekipe, pričakuje, "da se bomo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bila žaljiva ali sovražna. Od vseh pričakujem, da bomo temu pozivu iskreno sledili". Pozval je tudi k temu, da vsi s svojim delom in ravnanjem "okrepimo zaupanje v naš ustavni sistem in ovržemo sleherne strahove glede naših morebitnih pristranosti ali celo sovražnosti"

Pahor meni, da je pomembno, da med nami vlada splošna atmosfera zaupanja. "Ocenjujem, da živimo v nekem posebnem zgodovinskem trenutku v domačem in globalnem smislu, ko je z vidika politične oblasti pomembno, da ohranja, neguje in razvija vključujoče in splošno pozitivno razpoloženje ljudi, morda še bolj pomembno kot od kakšnega posamičnega ukrepa vlade." 

Janez Janša in Borut Pahor | Avtor: Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na pogovor sprejel predsednika SDS in kandidata za mandatarja Janeza Janšo. Anže Petkovšek

Janša: Smo na prvi tretjini poti

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da je za koalicijo šele prva tretjina poti in da sta pred njimi še dve glasovanji. V nasprotju z začetnim pesimizmom se je izkazalo, da so prioritete strank, ki so se bile pripravljene pogovarjati o sodelovanju, identične. Na podlagi tega so pristopili k resnim pogajanjem. 

Stanke so se v koalicijskih pogajanjih zavedale, da gre za polovični mandat in da mnogih stvari, ki bi jih stranke želele v polovičnem mandatu ni možno doseči. Poleg tega so pred koalicijo zagotovo tudi izzivi, ki jih ni mogoče napovedati. 
 
Med stvarmi, s katerimi se bodo morali spopasti, je na prvem mestu izpostavil slovenski zdravstveni sistem. Aktualna je tudi okoljska problematika in staranje prebivalstva. Na slednjem področju je koncentriranih največ strateških izzivov za Slovenijo. V ospredju bodo tudi decentralizacija in debirokratizacija države. 

Janez Janša in Borut Pahor Slovenija Nova vlada obljublja devet dni bolniške brez obiska zdravnika

Koalicijske stranke so dosegle dogovor, da bodo zadeve, ki niso posebej izpostavljene v koalicijski pogodbi, reševale s konsenzom. Spomnil je na obdobje 20024-2008, ko je vlada v okviru partnerstva za razvoj uskladila 23 sistemskih zakonov. Pri sistemskih rešitvah so takrat povabili k sodelovanju tudi opozicijo in predstavnika manjšin. Od poslancev obeh manjšin ne pričakujejo, da bosta jeziček na tehtnici, bodo pa veseli njune podpore. 

Janša se je zahvalil predsedniku republike, predsednici in predsednikoma strank, ki so vstopile v koalicijo, da so imeli pred očmi interese državljank in državljanov ter skupno blaginjo. 

Na vprašanje, ali se bodo odločili za kakšne kadrovske menjave, je Janša odgovoril, da ne bodo šli v reorganizacijo, saj je to smiselno, če imaš polni mandat. Poudaril pa je, da se bodo lotili rebalansa proračuna, ki bi bil potreben v vsakem primeru, tudi če vmes ne bi prišlo do odstopa vlade. 

Zagotovo se bo vlada morala spoprijeti tudi z dogajanjem v zvezi s koronavirusom. Kar Janša najbolj pogreša v tej situaciji je, da Slovenije ne aktivira pravočasno civilne zaščite, ki je po njegovem mnenju dobra in usposobljena za pripravo na morebitno eskalacijo. 

Na področju odprtih vprašanj s Hrvaško gre po njegovem mnenju za odprta vprašanja, ki jih ne moremo zapreti čez noč. Poleg tega je opozoril, da so na Hrvaškem ravno v obdobju po predsedniških volitvah in pred parlamentarnimi volitvami. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar praufo
    praufo 20:06 27.februar 2020.

    zakaj mi nihče ne more odgovorit , zakaj se z ivanom niso hoteli prej pogovarjat, zdej pa ? še enkart sprašujem, kaj je zdaj drugače ? sami pametnjakoviči, nihče pa nima odgovora, razen da se se vozijo eni z bmw ...prikaži več suv ... he, he, he, da mau rajcam

  • Matjaz Kampic 00:39 27.februar 2020.

    Je Pahor povedal Janši, da ima še dve leti za odsedet, pa da naj umakne svojo tožbo zoper državo, katero naj bi vodil?

  • Avatar praufo
    praufo 19:15 26.februar 2020.

    kakšen je odgovor na vprašanje, zakaj se z ivanom niso hoteli prej pogovarjat, zdej se pa ? kaj je sedaj drugače?