Slovenija
2741 ogledov

Pahor Janši dal cel mesec časa

Borut Pahor in Janez Janša Saša Despot
Pahor se bo v drugem krogu posvetovanj pogovarjal le s SDS, NSi, SMC in DeSUS.

Predsednik Borut Pahor je sklenil, da je za njegovo odločitev o tem, ali državnemu zboru predlaga kandidata za predsednika vlade ali ne, potreben še drugi krog pogovorov, so sporočili s Pahorjevega urada. V drugem krogu pa se bo Pahor posvetoval le z vodji tistih poslanskih skupin, "ki glede tega predsedniku v prvem krogu še niso podale dokončnega stališča," torej s SDS, SMC, NSi in DeSUS. 

Predsednik je vodje teh poslanskih skupin prosil, naj si vzamejo potreben čas za temeljit razmislek in dobro premišljeno odločitev. "V kolikor se bo predsednik republike odločil državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade, se želi prepričati, da ima kandidat zadostno podporo poslank in poslancev državnega zbora," sporočajo z urada. 

Pahor mora svojo odločitev sporočiti najkasneje do vključno 28. februarja 2020. "Ker si predsednik Pahor želi po drugem krogu posvetovanj vzeti potreben čas za končno odločitev o morebitni predložitvi kandidata za predsednika vlade državnemu zboru, ocenjuje, da je primeren rok za drugi krog posvetovanj v ponedeljek oz. torek, 24. oz. 25. februarja 2020," še sporočajo z urada. Pahor je posvetovanja začel 6. februarja.

Če se bo Pahor po posvetovanjih s poslanskimi skupinami odločil, da novega kandidata za mandatarja ne bo predlagal, bo začel teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, sledi 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja, v katerem pa je za izvolitev dovolj navadna večina.

Prvak SDS Janez Janša je v četrtek sporočil, da je, kar zadeva vsebino, možno sestaviti večinsko koalicijo. Poudaril je tudi, da imajo stranke podobne prioritete, vendar denarja, da bi uresničili vse, ne bo dovolj. 

Pahor, Janša Slovenija Janša: Kar zadeva vsebino, je koalicijo možno sestaviti

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pa je danes objavila pogoje pod katerimi bi DeSUS vstopil v koaliciji, ki so težki okoli dve milijardi evrov. 

DeSUS, Aleksandra Pivec Slovenija DeSUS predstavil zahteve za vstop v Janševo koalicijo

 

 

Komentarjev 17
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 19:59 14.februar 2020.

    Predlagam da namesto besede prvak uporabljate besedo primat. Je bistveno bolj primerna.

  • puelasedulaest 19:41 14.februar 2020.

    Pahor je najbolj nevtralen politik vseh časov Jugoslavije in Slovenije. Ni ga bilo enakega!!

  • Avatar Leon
    Leon 19:18 14.februar 2020.

    Psihopat rešuje shizofrenika ...