Slovenija
6812 ogledov

Pahor kritiziral potezo Golobove vlade

Borut Pahor Profimedia
Dejal je, da moramo kot člani zveze Nato odgovorno prevzeti svoj delež obveznosti.

Preklic pogodbe o nakupu osemkolesnikov boxer je po oceni predsednika republike Boruta Pahorja tvegana odločitev z varnostnega, političnega in finančnega vidika. Vlada ob tem ne ponuja prepričljive alternative, je dejal na slovesnosti ob podelitvi diplom in potrdil slušateljem 9. generacije generalštabnega vojaškega izobraževanja in usposabljanja.

Vlada je namreč sredi septembra sprejela odločitev, da bo Slovenija preklicala pogodbo o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Ob tem je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi alternativno rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

sveta družina DZ Državni zbor Slovenija Med razpravo na balkon obesili podobo svete družine

Pahor je v Kadetnici Maribor dejal, da je dobil zagotovila vojske, da so vozila boxer optimalna, zato ni imel pomislekov, da nakup podpre. "Vtis je, da je bila odločitev o tem, da se vojaška oprema zdaj ne kupuje, politična odločitev nove vlade, ki je sicer iskala razlog zanjo v notranji reviziji, a ga ni našla. Zato je ostalo pri politični odločitvi, ki je bila že prej napovedana s koalicijsko pogodbo," je povedal.

"Sedanje politične, gospodarske, varnostne razmere v svetu in v naši bližini so zaskrbljujoče," opozarja Pahor. Na ozemlju Ukrajine poteka vojna, konflikt pa se ne umirja. Ob tem je dejal, da smo za lastno varnost v prvi vrsti odgovorni sami, s svojim nacionalnim varnostnim sistemom. "Da deluje, je bilo že večkrat nedvoumno dokazano, zato ga moramo ves čas nadgrajevati in izboljševati, skrbeti za njegovo učinkovitost in odzivnost na sleherno grožnjo in tveganje," je povedal.

V slovenski vojski so v zadnjih desetletjih po njegovih besedah naredili pomembne korake v razvoju in usposobljenosti, ne sme pa se spregledati nekaterih pomanjkljivosti in slabosti. "Z njimi se moramo hitreje in odločneje soočiti ter jih odpravljati," je prepričan.

Dejal je, da moramo kot člani zveze Nato odgovorno prevzeti svoj delež obveznosti. Zato se ne moremo odpovedati investicijam v vojaško opremo in upati, da bodo te obveznosti namesto Slovenije izpolnjevali zavezniki. "To niti ni pošteno niti ni del pogodbe, ki smo jo sprejeli, ko smo vstopili v Nato. Slovenija mora biti verodostojen partner v tej zvezi," meni.

Pahor je povedal, da je obramba države strateško vprašanje in da je treba storiti vse, da vsi sistemi, ki zagotavljajo obrambo in nacionalno varnost, delujejo in so pripravljeni za izzive.

Diplomantom je čestital in dejal, da mora biti njihovo vodilo tudi pripadnosti Sloveniji in slovenski vojski ter razum, pogum, integriteta in odločnost. "Tako boste kot visoki častniki in nekateri izmed vas tudi generali lahko vodili in poveljevali v vseh razmerah, tudi najtežjih," je še povedal.

 
Komentarjev 15
 • jezero 08:51 01.oktober 2022.

  Bil je zanič predsenik vlade in je zanič predsednik države. Njegovo obnašanje je ponižujoče za državo. Za svojo r..it pa zna skrbeti, a se tuidi ponižuje.

 • Avatar luckyss
  luckyss 02:26 01.oktober 2022.

  Že eno od zadnjih lizanj Janezovih jajc "po službeni dolžnosti"....

 • Ender3 23:50 30.september 2022.

  Kakšen politikanski luzer, poln samovšečnosti in leporečja, brez svojih stališč in mnenja. Narod se bo oddahnil, ko/če zapusti politični oder.