Slovenija
6185 ogledov

Slovenija bo preklicala pogodbo, tvegamo ogromno kazen

boxer Profimedia
Odločitev je vlada sprejela na današnji seji.

Vlada se je danes seznanila z revizijo smotrnosti nakupa osemkolesnikov tipa boxer in v zvezi s tem sprejela več sklepov. Poleg tega, da se bo Slovenija umaknila iz programa boxer, je ministrstvo za obrambo zadolžila, da o tem obvesti Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) in izvede vse nadaljnje postopke, je po seji vlade sporočil obrambni minister Marjan Šarec in dodal, da bo ministrstvo moralo zdaj do konca leta pripraviti alternativno rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

Mesec: Nakup je negospodaren

"Danes predstavljena revizija pogodbe nakupa oklepnikov boxer je ugotovila, da je nakup negospodaren in bo zato preklican," je po seji vlade sporočil tudi minister za delo Luka Mesec, sicer vodja stranke Levica, ki si je že v mandatu prejšnje vlade prizadevala, da do tega nakupa ne bi prišlo.

Šarec je spomnil, da je bila pogodba za nakup 45 vozil tipa boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov podpisana 11. maja letos, po državnozborskih volitvah, ko je bilo jasno, da prejšnja vlada mandata ne bo ponovila. V to ceno so sicer vključeni logistični paket, razvojni stroški in stroški vodenja projekta, ne pa tudi oprema za komunikacijski sistem C4I, ki po besedah Šarca znaša najmanj 13,5 milijona evrov brez DDV. K skupni pogodbeni vrednosti je treba dodati še morebitno letno eskalacijo. Za povrnitev razvojnih stroškov pa mora Slovenija ostalim državam plačati 7,2 milijona evrov in 3 milijone evrov za administrativne stroške, je še pojasnil obrambni minister.

Kazen za odstop od pogodbe

Revizija sicer ni mogla podati mnenja o gospodarnosti nakupa vozil boxer, saj cene drugih vozil, ki ustrezajo veljavnim standardom, niso bile razdelane, prav tako ne izvedljivost njihove nabave, izhaja iz sporočila za javnost po seji vlade.

Šarec je sicer nakazal še, da bo morala Slovenija za odstop od pogodbe plačati kazen v višini 20 odstotkov pogodbene vrednosti. "To bi bilo približno 70 milijonov evrov, ne morem pa tega prejudicirati, ker bodo penali stvar postopka," je poudaril Šarec.

Bruto renta pri privarčevanih pet tisoč evrih je od 25 evrov za ženske do 35 evr Slovenija Slovenija Prejemniki otroškega dodatka, vlada vam pripravlja posebne dodatke

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 79
  • alen04 09:33 16.september 2022.

    v kolikor razumem bomo dali 70 milijonov za....nič imeti??? Bravo in izjemno žalostno!!!! Huje kakor prejšnja oz. pretekle vlade.

  • sandi76 09:31 16.september 2022.

    In seveda bo (kot vedno) nekdo odgovarjal za škodo, ki bo narejena. Kazen oz. penali ne bodo majhni !!

  • Janez11 08:41 16.september 2022.

    Levičarjem gre samo za to, da sesujejo še en nakup za vojsko in ni važna cena, že videno , ko so levičarji izvedli afero Patria. Pri tem jih podpira srbska dispora v Sloveniji in levi ekstremisti, ki se nadejajo pretakanja ...prikaži več denarja iz vojske v nevladne organizacije. Zakaj se nihče ne vpraša zakaj dajajmo npr. za kulturo 2% BDP, nevladne organizacije 1 milijardo na leto za vojsko pa le nekaj več kot 1% BDP (zaveza pri vstopu v NATO)? Slovenija je prepoznana kot ne-kredibilna rdeča luknja.