Slovenija
33 ogledov

Pahor: "Mi nismo ZDA, mi nismo melting pot"

Slovenija 17.08.2013 Borut Pahor predsednik Republike Slovenije, predsedniska pa Saša Despot
Borut Pahor je prepričan, da je eksistencialnega pomena za interes naroda in Slovenije, da ostanemo v najbolj poglobljenem jedru Evropske unije. Meni, da se bo Evropa v prihodnje razvijala z več hitrostmi, v našem interesu pa je, da smo v Evropi prve hitrosti.

Predsednik republike Borut Pahor, ki je spregovoril na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju, je poudaril, da bosta vzporedno potekala procesa širitve EU in poglobitve sodelovanja, pri čemer ne bodo vse države vključene v Evropo prve hitrosti, ki pa bo v vsakem primeru Evropa z enotno valuto. Prav mogoče je, da bi, če bi se nadaljeval proces širitve in bi v unijo nekoč vstopila tudi Turčija, imeli Evropo treh hitrosti, je dejal.

"V našem interesu je, da smo v Evropi prve hitrosti. To pa ni naša zunanjepolitična ali evropska usmeritev, ampak najprej predvsem naša domača naloga, če ocenjujemo, da je to naš nacionalni interes," je poudaril predsednik.

"Mi nismo melting pot"

Pahor meni, da je za Slovenijo dober in koristen razvoj dogodkov, da bo Evropa šla po tej poti in da bomo predvidoma po evropskih volitvah dobili soglasje za novo konvencijo o prihodnosti Evrope. Po njegovem je možno, da bo prišlo do razprave o tem, da bi se zaradi večje učinkovitosti EU dalo nekaj pravic, ki sedaj pripadajo državam članicam, organom unije. "V Sloveniji morda ne zamujamo z razpravo o teh vprašanjih, gotovo pa nismo v prvih vrstah," je opozoril.

"Mi nismo ZDA, mi nismo melting pot. Mi moramo zaradi značaja EU ohraniti določene različnosti. Brez tega tudi zame kot prepričanega Evropejca EU ni prava perspektiva," je poudaril Pahor.

"Vprašanje ni če, temveč kdaj bo nova recesija"

Pahor je tudi opozoril, da ni vprašanje, ali bo svet soočen z novo recesijo, temveč kdaj bo soočen z novo recesijo. "Mednarodna skupnost ni niti odpravila razlogov (za zadnjo recesijo), kaj šele da bi poskrbela, da bi se ti regulirali. Niti dotaknila se ni povoda za gospodarsko krizo, ki je leta 2008 pljusknila iz ZDA," je pojasnil. Kot je opozoril, neregulirani finančni trgi in moralni hazard, ki ostaja pri upravljanju z denarjem, ki ni last ljudi, ki z njim upravljajo, ostaja eden največjih sprožilcev poglobljene neenakosti v svetu in upora zoper njo.

Komentarjev 7
  • colibri 07:11 07.januar 2014.

    TA JE NOR , KOT DA ŽIVI ČISTO V NEKI DRUGI GALAKSIJI.CELO ŽIVLJENJE SE NAPAJA IZ DRŽAVNEGA KORITA IN ENOSTAVNO NE VIDIKAJ SE V DRŽAVI DOGAJA.

  • Pepe007 06:53 07.januar 2014.

    Lahko gledaš tudi tako, da tam politika ve, da jo financira gospodarstvo in da morajo delati v dobro gospodarstva. V Sloveniji tega ne ve.

  • allstarr111 22:45 06.januar 2014.

    O tem da lahko energy firma nakaže-podpre kandidata imaš prav. Z eno razliko, tam je lahko kandidat VSAK in VSAK ima šanso kandidirat in če izbere dovolj glasov bo on tisti ki bo vodil igro, pri nas pa ni vedno ...prikaži več tako, ker VSI tako pozicija in opozicija ne marata novih obrazov, edino če le te prihajajo iz njihovih (preverjenih vrst)Tako da nima veze, energetska firma bo nakazala tistemu od katerega lahko pričakuje korist.Naša politika in odgovornost ter kako zadeva zgleda ko resnično skor nihče ni koruptiven je Avstralski model, tam ima vsak župan, poslanec ipd. svojo firmo, a niti pomislit ne upa da bi delal v korist svoje firme kar je tukaj v navadi, imajo preveč transparentne finance da bi kaj takega uspelo, plus zelo zelo visoke denarne in zaporne kazni za tiste ki bi jih ujeli.