Slovenija
9438 ogledov

Pahor: Golob dela to, kar je očital Janši

Robert Golob, Borut Pahor
1/3
Saša Despot
Potem ko je Golobova vlada ukinila praznik, ki ga je razglasil Janša, se je zdaj s svojim mnenjem oglasil še nekdanji predsednik republike Borut Pahor.

Minule dni je veliko prahu na slovenskem političnem prostoru dvignila poteza vlade Roberta Goloba, ki je "čez noč" ukinila praznik nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja (17. maj), ki ga je prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše sprejela lani. Zdaj se je oglasil tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor in potezo Golobove vlade označil za neprimerno in nespremeljivo. 

Janez Janša Slovenija Golobova vlada ukinila praznik, ki ga je razglasil Janša

"Vlada premierja Janeza Janše je sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja sprejela 12. maja 2022, po parlamentarnih volitvah, ko je opravljala tekoče posle. Poleg tega se je za tak sklep odločila, ne da bi na primeren način oblikovala širšo javno podporo in razumevanje zanj. Zato se kot predsednik republike na tisti dan lani nisem odzval s kakšno posebno izjavo, spomenico ali dogodkom. Vendar pa poudarjam, da sem razloge in potrebo za tak dan spomina že dolgo čutil in sem zato tak sklep sprejel z odobravanjem," je na svojem Facebook profilu zapis začel nekdanji predsednik republike Borut Pahor

"Obeleževanje spomina na žrtve komunističnega nasilja je med nacionalnimi ali mednarodnimi dnevi do takrat omogočal le 23. avgust, evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih sistemov. Ker je spomin na žrtve fašizma in nacizma v Sloveniji primerno obeleževan, se je 23. avgust naravno ponudil kot edina priložnost, da smo se ob njem spominjali predvsem žrtev komunističnega nasilja, čeprav bi bilo bolje, da bi se na tisti dan spominjali žrtev vseh totalitarnih sistemov, kar je tudi njegovo bistvo," je dodal. 

Poteza Golobove vlade neprimerna in nesprejemljiva

"Nedavna odločitev vlade premierja Goloba prav tako ni bila predhodno javno diskutirana in se za tak sklep ni oblikovala potrebna javna podpora. Toda dejstvo, da je podobno ravnala tudi vlada premierja Janše pred letom dni, v nobenem smislu ne opravičuje tega neprimernega in nesprejemljivega ravnanja vlade premierja Goloba. Žrtve komunističnega nasilja so nesporno bile, glede tega ni dvoma. Po odločitvi vlade premierja Goloba zdaj spet ni nacionalnega dneva spomina nanje. To ni samo slabo in narobe, temveč je v luči drugih odločitev te vlade (ukinitev oz. pridružitev muzeja osamosvojitve) zaskrbljujoče. Vse te odločitve precej hitro in nepotrebno trgajo družbeno soglasje, ki se je vzpostavljalo v zadnjih 15 letih glede primernega političnega govora in ravnanja glede naše polpretekle zgodovine, ki je dosegla intelektualni in politični vrh z Izjavo SAZU Slovenska sprava," je svoje mnenje še izrazil Pahor. 

Robert Golob, Borut Pahor | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Zdi se, da se vračamo v čase, ko sta se glede teh vprašanj konfliktno soočali dve resnici, z vsemi alternativnimi dejstvi vred. Problem je, da vse skupaj deluje zelo izključujoče in ne ponuja, niti si ne želi zbliževanja in razumnega dogovora. Kot državljan čutim potrebo opozoriti, da nas tako obnašanje pelje nazaj, v splošno družbeno razpoloženje, ki bo hromilo našo sposobnost za ukvarjanje s stvarmi aktualnega in prihodnjega časa. Ob potrebni politični volji je še čas, da se ta negativna spirala ustavi in prevladata zadržanost in modrost, zlasti pa privrženost resnici in pravici," je zaključil Pahor. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 143
 • lačniFranček 23:32 18.maj 2023.

  Se govori, da so se naši letos na Orlah dogovoril da bojo popravl napako izpred 78 let.

 • becar 19:43 18.maj 2023.

  Pahor je lahko samo tiho. Medtem ko je Janšetu držal štango pri najhujšem kršenju človekovih pravic po 2. svetovni vojni, se je on veselo objemal po raznih zakuskah.

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 18:18 18.maj 2023.

  Soljatar je Janez Janša