Slovenija
29 ogledov

Pahor testno vstopil v digitalno dobo

analogni signal, televizija
1/13
Žurnal24 main
Premier Pahor je ob 19.30 pritisnil na gumb in za 15 minut poskusno izklopil analogni televizijski signal programov TVS 2, Kanal A in TV 3.

"S tem Slovenija tako kot na drugih področjih modernizacije prehaja iz  analogne v digitalno dobo," je ob pritisku gumba v nadzorni sobi oddajnega centra na Belem Križu dejal premier Borut Pahor. Podobno so ugasnili tudi analogni signali drugih oddajnikov po Sloveniji. 

Vse potrebne informacije o prehodu na enem mestu TUKAJ.

V okviru priprav na prehod na digitalno oddajanje televizijskega signala, ki se bo zgodil 1. decembra ob 3.00 ponoči, so lahko med generalko vsi, ki signal sprejemajo prek sobne ali strešne antene, preverili, ali imajo ustrezne naprave za spremljanje televizijskih programov po prehodu. Če teh nimajo, jim je na zaslonih za 15 minut izginila slika.

Kako je bil videti 15-minutni "šum", si oglejte v zavihku VIDEO. Oglejte si tudi GALERIJO z Belega Križa.

Pahorju so družbo delali minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, generalni direktor RTVS Marko Filli, generalni direktor Pro Plusa Pavel Vrabec in generalna direktorica TV3 Manja Grčić.

"Predstavljajte si 1. december, ura je tri ponoči in bliža se glasovanje o zaupnici vladi. Če jo podpirate ali ne, vas blazno zanima, kaj se bo zgodilo v državnem zboru, glasovanje pa je točno ob treh ponoči. Nikar si ne privoščiti tega, da morate iti k sosedom vprašat, kako se je končala zgodba glede tega,"  je k pravočasnemu nakupu ustrezne opreme nazorno vabil premier Pahor.

Tudi Golobič je pozval vse, ki potrebujejo pretvornik, naj si ga zagotovijo čim prej in naj ne odlašajo do začetka decembra, saj utegne naprav zmanjkati. Vrabec pa je pohvalil opravljeno delo RTV pri digitalizaciji, obenem pa izpostavil, da gre za revolucijo tudi v sodelovanju med RTV Slovenija in Pro Plusom.

Ponekod bo analogni še vztrajal

Kljub dolgo napovedani digitalizaciji pa bo ta na nekaterih področjih zamudila, saj bodo oddajniki do roka z digitalnim signalom pokrivali 96 odstotkov ozemlja Slovenije. Na preostalih ozemljih bodo oddajniki analogni signal oddajali do 30. junija 2011. Bele lise so med drugim trenutno še ponekod v Gornjem Posočju, na Idrijskem, Kočevskem, v okolici Vranskega, na območju Haloz, Pohorju ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.