Slovenija
8077 ogledov

Pahor: "Vlada je zdaj z ukrepi zamudila"

Borut Pahor, predsednik republike Saša Despot
Razmere so še vedno zelo resne, a kažejo se znaki, da bomo uspeli tudi v drugem valu, meni predsednik države Borut Pahor.

Predsednik države Borut Pahor je v pogovoru za TV Slovenija poudaril, da je bistveno zaupati stroki in da na podlagi stroke vlada sprejema odločitve. "Če sem po prvem valu rekel, da je vlada reagirala odlično, potem mislim, da imam to moralno pravico, da rečem, da je sedaj zamudila. Vendar tako kot vlada, njena strokovna skupina, zdravstveno osebje se mi vsi ljudje trudimo po svojih najboljših močeh, da bi to premagali."

Gospodarski del ukrepanja se mu zdi boljši del ukrepanja vlade. "Ima svoja tveganja, povezana z zadolžitvijo, a to velja za vse države. Menim, da je to boljši del ukrepanja," je dejal.

Najbolj ga skrbi problematika šolanja na daljavo: "Če bi tukaj prišlo do neenakosti – in prihaja – bi to lahko imelo posledice, ki presegajo to krizo. Glede tega se mi zdi, da moramo poslušati vse stroke, poleg zdravstvene še vse ostale, ki opozarjajo na različne vidike problemov. Vem, da je težko sprejemati na koncu odločitve, ampak naj bo težko, ker je to tema, ki je tako pomembna." 

Aleš Rozman Zdravje "Ne vem, zakaj bi ukrepe sproščali, ko imamo eno najhujših situacij na svetu"

Za čestitko Bidnu je še čas

Pahor se je v pogovoru dotaknil tudi ameriških volitev. Sam je novoizvoljenemu predsedniku že čestital, njuna kabineta sta v stiku, oba naj bi se v kratkem tudi slišala. Glede tvita predsednika vlade Janeza Janše se ni želel izreči. "Vsi želijo, da rečem, da je bila to napaka in se spravim v prepir s predsednikom vlade. Tega nikoli nisem počel, tudi s prejšnjimi predsedniki vlad ne. Prepirov o tem, kdo ima prav in kakšne napake so bile narejene, je zelo veliko, se poglabljajo, razdvojenost v slovenski politiki je zaskrbljujoča. Mislim, da ni naloga predsednika republike, da je še eden od tistih, ki bo na levo in desno solil pamet o tem, kdo ima prav in kdo ne," je dejal. Meni pa, da ni še prepozno, da tudi vlada čestita Bidnu za izvolitev. 

Borut Pahor in Janez Janša Zmaga Bidna Slovenija Pahor v nasprotju z Janšo takoj čestital Bidnu

Pomembne odločitve glede volilne zakonodaje čakajo tudi Slovenijo. Na podlagi odločitve ustavnega sodišča je za to čas le še do konca decembra. "Če bomo imeli volitve brez spremenjenega sistema, bodo nad volitvami visele sence dvoma," je poudaril. Pomembno bi bilo, da pridemo do predloga, ki bi ga vložili poslanci in ne vlada. "Pričakujem, da bodo pokazali politično zrelost. Ne smemo priti v situacijo, ko bodo volitve v Sloveniji sporne." 

Slovenija je politično razdvojena

V povezavi z nasilnimi protesti pred desetimi dnevi po besedah predsednika Pahorja ni mogoče pokazati na nikogar s prstom, razen na tiste, ki so uporabili nasilje. »Vzdržati se je treba sovražnih besed in dejanj, zlasti nasilja, to je neoprostljivo. 

Kljub razdeljenosti Slovenije ocenjuje, da je še vedno upanje, optimizem, volja, da se reši problem. "Če bi danes slovenska politika dala znak ljudem, da se je sposobna pogovarjati čez razlike, ki so vsem znane, bi bil to en velik navdih za vse, da se potrudijo," je prepričan. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 21
  • kapibara1 09:59 16.november 2020.

    Pahorči že ima vakcino: ...https://www.youtube.com/watch?v=hQfSqGePNbM

  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 09:12 16.november 2020.

    [ Gospodarski del ukrepanja se mu zdi boljši del ukrepanja vlade. "Ima svoja tveganja, povezana z zadolžitvijo, a to velja za vse države. Menim, da je to boljši del ukrepanja," je dejal. ] Kreten odurni.

  • sam1 08:43 16.november 2020.

    Enkrat Borat-vedno Borat,zna pa poskrbeti za svojo rit in gre točno do črte,ki ga v vsaki vladi ohrani na položaju.....