Slovenija
980 ogledov

Pahor Vučiću: Slovenija ostaja podpornica širitve EU

Vučić in Pahor Twitter
Predsednik republike Borut Pahor je ob začetku delovnega obiska, na katerem gosti srbskega kolega Aleksandra Vučića, zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije pri evropski perspektivi Zahodnega Balkana.

Slovenski predsednik Borut Pahor je ob začetku obiska v Vipavi priznal, da so od začetka vojne v Ukrajini razmere bolj občutljive tudi na območju Zahodnega Balkana. Vendar pa ostaja mnenja, "da v kolikor so stvari občutljive in zbujajo toliko skrbi, toliko je tudi odgovornost na strani voditeljev vseh držav v regiji, da ne storijo nobenega koraka, ne dajejo nobene izjave, ki bi poslabšale zaupanje med državami ali bi zaradi tega zaostrili razmere".Prepričan je, da je "med nami dovolj tistega, kar nas povezuje".

Pahor je zagotovil, da Slovenija ostaja podpornica pospešitve širitve Evropske unije, sploh v tem času, ko je to postalo geopolitično vprašanje, saj bi to pripomoglo k miru in varnosti, so sporočili iz urada predsednika. Vučić se je danes zahvalil Sloveniji za njeno vztrajno podporo Srbije na poti v EU ter se zavzel za evropsko pot celega Zahodnega Balkana.

Predsednika bosta današnjo delovno večerjo v dvorcu Zemono v Vipavi posvetila tudi pogovoru o stališču držav glede vojne v Ukrajini. Gre za prvo pot Vučića v tujino od predsedniških volitev v začetku aprila.

Pahor je Vučiću v začetku meseca v "daljšem in prijateljskem telefonskem pogovoru" čestital za vnovično izvolitev na predsedniški položaj. Predsednika sta ob tej priložnosti poudarila tudi pomen medsebojnega zaupanja ter nadaljevanja odličnih odnosov med državama.

Pahor in Vučić sta se nazadnje sešla novembra lani v Beogradu, kjer je Pahor vnovič poudaril podporo vstopu držav Zahodnega Balkana v EU. Ocenil je, da je proces prepočasen, zaradi česar se znova krepijo politike nacionalizmov in sprememb meja, ki ogrožajo mir in varnost.

Aleksandar Vučić in Vladimir Putin v Sočiju, 25. novembra 2021 Svet O tem sta danes govorila Vučić in Putin volitve Madžarska Svet V Srbiji in na Madžarskem brez presenečenj

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
 • bobubob 12:56 19.april 2022.

  Kar širite EU. Hitreje bo šlo, prej bo ta gnojna bula počila, ven pa se bo izcedilo tisto, kar je sedaj mnogim še skrito pod odišavljeno in z lažmi premazano površino. Zasmrdelo bo do neba. Kot nekdaj v jugi - ...prikaži več- že danes namreč pospešeno doživljamo povsem enake simptome gnitja tudi v EU (nasilje nad narodno zavednimi, enoumje, inflacija, javno delovanje mafije, omejevanje svoboščin/prehodov meja, pomanjkanje goriva in nekaterih 'dobrin', spolitizirano sodstvo, zdravstvo, policija...)

 • Avatar luckyss
  luckyss 06:50 19.april 2022.

  Pahor: "da v kolikor so stvari občutljive in zbujajo toliko skrbi, toliko je tudi odgovornost na strani voditeljev vseh držav v regiji, da ne storijo nobenega koraka, ne dajejo nobene izjave, ki bi poslabšale zaupanje med državami ali bi zaradi ...prikaži veči tega zaostrili razmere"......To naj pove svojemu noremu Janezu !!

 • batom 05:54 19.april 2022.

  Iz katere januzlove lukne je pa ta pahor spet prilezel???