Pod streho
2283 ogledov

Pametne hiše: udobne in energijsko varčne

Pametne hiše arhiv Go4Panda
Zadnja leta živimo z mobilnikom ali tablico v roki, nanju nalagamo vse več najrazličnejših aplikacij, nekatere so koristne, druge nas zabavajo, tretje zgolj motijo. Zakaj ne bi naložili še aplikacije za upravljanje doma? Prinesla nam bo veliko koristi in nadzora.

Govorimo seveda o aplikaciji, ki jo naložimo na eno ali več mobilnih naprav, ki jih uporabljamo, in prek katere upravljamo pametno napeljavo v hiši ali stanovanju. Ugašamo in prižigamo luči, spuščamo in dvigamo senčila, uravnavamo ogrevanje in hlajenje, na daljavo zalijemo vrt, v službi lahko vidimo, da je nekdo pred našimi vrati, izključimo električni porabnik, ki brez potrebe troši elektriko, ogrejemo vikend, še preden se odpravimo na pot, pripravimo urnike in scenarije samodejnega delovanja doma, in še bi lahko naštevali. Možnosti, ki jih zagotavlja pametna napeljava, so skorajda neomejene. 

Pametne hiše | Avtor: arhiv Projekt-gt arhiv Projekt-gt

Zakaj to potrebujemo?

Aplikacija je šele zaključek celotnega pojekta na poti do pametne hiše ali stanovanja. Pred tem je treba vgraditi sistem in vanj povezati izbrane elemente. A najprej odgovorimo na vprašanje, zakaj to potrebujemo. Uporabniki, ki so se že odločili za pametno napeljavo, v en glas zatrjujeo, da so z njo povečali udobje bivanja, varnost in prihranili pri rabi energije, pravi Mateja Uršič iz podjetja Projekt-gt

Pametne hiše | Avtor: arhiv Go4Panda arhiv Go4Panda

„Dom s pametno napeljavo ne pomeni zgolj udobnega prižiganja in ugašanja luči ali upravljanja senčil prek pametnega telefona, pomeni tudi veliko večjo varnost, preprečevanje škode in energijsko učinkovitost,“ se strinja Damjana Pirnar iz podjetja Go4Panda. S pametno napeljavo lahko precej zmanjšamo možnost vloma, zaradi vgradnje senzorjev gibanja in alarmne sirene v času odsotnosti lahko poskrbimo, da je dom videti, kot da je nekdo tam, kar zagotovo odvrača nepovabljene goste. Prek aplikacije bomo obveščeni o nepredvideni napaki na vodovodni napeljavi ali morebitni okvari pomivalnega stroja, preprečimo lahko požar in poskrbimo za varnost pred preveliko količino ogljikovega monoksida v prostoru z odprtim kuriščem, Damjana Pirnar še našteje prednosti pametne napeljave. 

Pametne hiše | Avtor: arhiv Go4Panda arhiv Go4Panda

Do 30 odstotkov manjša raba energije

Ena izmed pomembnih prednosti je večja energijska učinkovitost, saj so v pametno napeljavo lahko povezani sistem ogrevanja in hlajenja, senčila ter vsi drugi porabniki elektrike. Pogoj je le, da so opremljeni z elektromotorji, torej moramo izbrati senčila z elektromotorjem, enako velja za garažna vrata, vhodna vrata morajo imeti elektronsko ključavnico, izbrati moramo pametne gospodinjske aparate. „Vsi pametni elementi, ki jih vgrajujemo, merijo rabo električne energije, in tako lahko uporabnik spremlja porabo posamezne ali skupine naprav, izloči ali omeji največjega porabnika ali na daljavo izklopi napravo, ki po nepotrebnem rabi energijo, medtem ko nikogar ni doma,“ pojasni Pirnarjeva.

pametne hiše | Avtor: arhiv Projekt-gt arhiv Projekt-gt
„Rabo energije lahko s pametno napeljavo, v katero so povezani vsaj razsvetljava, ogrevanje in hlajenje, zmanjšamo tudi do 30 odstotkov,“ pravi Mateja Uršič. Pomembno vlogo pri tem imajo tudi senčila. S tem ko se bodo pozimi, v lepem sončnem dnevu, samodejno dvignila, poleti, ko je sonce najmočnejše, pa spustila, bodo precej vplivala na porabo naprav za hlajenje in ogrevanje. Poleg tega pa lahko rabo energije dodatno znižamo s pomočjo virtualnih ali stenskih termostatov, ki upravljajo talno ogrevanje ali ventilatorske konvektorje, še doda Damjana Pirnar.  

Žično ali brezžično?

Pametna napeljava deluje na dveh principih, žičnem in brezžičnem. Prvi deluje na KNX protokolu, ki je tudi evropski standard za hišno avtomatizacijo, pove Mateja Uršič. To pomeni, da je treba naprave med seboj povezati prek komunikacijskih kablov. Za žično povezavo, ki velja za bolj stabilno in ne zahteva nobenega vzdrževanja, se običajno odločijo v novogradnjah, saj pametno napeljavo načrtujejo skupaj z elektroinštalacijami. „Pravzaprav se vsi, ki gradijo novo hišo in želijo pametno napeljavo, odločijo za žični sistem.“

Pametne hiše | Avtor: arhiv Go4Panda arhiv Go4Panda
V obstoječih hišah pa je pogostejša izbira brezžični sistem, saj ne zahteva nobenega posega v obstoječo elektronapeljavo in stene. „Edini pogoj za vgradnjo so dovolj globoke doze v stenah, 60 in več milimetrov. V Sloveniji se vse bolj uveljavlja Z-Wave brezžični protokol, ki je namensko razvit za pametne hiše, deluje na 868 MHz in omogoča povezovanje do 232 elementov v celovit ekosistem pametnega doma. Ker gre za standardiziran protokol, lahko znotraj enega doma povezujemo elemente različnih proizvajalcev,“ pravi Damjana Pirnar. 

Poleg omenjenega brezžičnega protokola je zelo priznan tudi brezžični KNX protokol, med bolj znanimi pa je tudi WiFi. Vendar, kot pravi sogovornica, ima ta številne slabosti, predvsem varnostne pomanjkljivosti, slabšo stabilnost delovanja, ker deluje na območju, kjer je veliko motenj, denimo hišni internet, elementi pa imajo zaradi hitre porabe baterije slabšo avtonomnost.

Pametne hiše | Avtor: arhiv Projekt-gt arhiv Projekt-gt

Koliko nas bo to stalo?

O cenah pametne napeljave je težko govoriti, saj so odvisne od ponudnika, predvsem pa od tega, kaj vse bomo vanjo povezali. Zneski se začnejo pri nekaj tisoč evrih. Ena od prednosti brezžičnega sistema je lahko tudi cena. A ne zato, ker bi bil bistveno ali na splošno cenejši od žičnega, temveč, ker uporabniku zaradi modularnosti omogoča, da ga vzpostavlja oziroma nadgrajuje postopoma, glede na njegove finančne zmožnosti. 

Komentarjev 5
  • Snežinko 11:52 09.april 2019.

    Izgleda, da sem star in čuden, ampak v teh "pametnih" hišah ne vidim niti ene koristi. Luč prižgem spotoma, ko vstopim v sobo in jo spotoma ugasnem, ko jo zapustim. Rolete spotoma spustim, ko grem spat in jih spotoma dvignem, ...prikaži več ko vstanem. Če je nekdo pred vrati vstanem ter grem ven, ker je tako vljudno in ker nisem lenoba. Če pa me ni doma mi nič ne koristi tudi če vem, da je kdo pred vrati. Vrt grem sam zalivat ker nisem lenoba. Ogrevanje imam avtomatiko na peči in pozabim nanj. Še kaj...?

  • jona 08:17 09.april 2019.

    Takih, ki si "pametne hiše" lahko privoščijo, poznam kar nekaj in porabijo za svoje življenje nekajkrat toliko energije, kot povprečen človek z "neumno" hišo ali stanovanjem. Vozijo se z letali na počitnice ali v znane prestolnice, tedensko na vikend na ...prikaži več Hrvaško, pozimi pa ob vikendih na smučanje v Avstrijo. Sicer pa so ti prihranki energije na koncu, ko seštejemo vse stroške nakupa in vzdrževanja "pameti", bolj pičli. In to stane. Po 1 letu je crknil elektromotor rolete - 120 €.