Slovenija
10949 ogledov

Panoga obrača milijone, delavcem drobtinice

Denar, evro Profimedia
Peticija Za boljše plače in boljše delovne pogoje. V igri tudi stavka.

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) so danes izpostavili problematiko nizkih plač, pomanjkanja kadra, težkih pogojev dela in kršitev delovne zakonodaje v panogi. Zaradi slabih razmer so sprožili peticijo Za boljše plače in boljše delovne pogoje ter napovedali stopnjevanje aktivnosti. Pripravljeni so tudi stavkati.

Generalna sekretarka SGIT Breda Črnčec je na novinarski konferenci v Ljubljani upojasnila, da je najnižja osnova bruto plača v dejavnosti 529 evrov bruto, povprečna plača pa je lani znašala 1330,27 evra bruto in s tem le 67 odstotkov povprečne plače v gospodarstvu. "To ni samo sramota, to je kršitev osnovnih človekovih pravic. Takšne plače ustvarjajo revščino zaposlenih in revne bodoče upokojence," je bila odločna.

Sindikat se sicer s predstavniki sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije ter Turistično gostinske zbornice Slovenije pogaja o dvigu plač in kolektivni pogodbi dejavnosti, ker se aktualna izteče konec leta, a za zdaj brez uspeha. Po besedah Črnčečeve zahtevajo zvišanje I. tarifnega razreda s 529 evrov bruto na raven minimalne plače, ki je letos pri 1074,43 evra bruto, ter zvišanje povračila stroškov prevoza na delo in prehrane skladno z veljavno uredbo.

45 milijonov čistega dobička, delavcem drobtinice

Delodajalci se ne strinjajo z nobeno od zahtev, čeprav z izjemo koronskega leta 2020 beležijo rast prihodkov in dobička, je bila kritična sindikalistka. "Medtem ko so se številni zaposleni že znašli na pragu revščine, je turizem lani ustvaril 1,57 milijarde evrov prometa in 45 milijonov evrov čistega dobička," je izpostavila.

V Sloveniji sicer država preko gospodarskih družb oz. finančnih institucij obvladuje velik delež lastništva večjih turističnih podjetij. (Ne)posredno je prisotna v družbah Sava Turizem, Istrabenz Turizem, Terme Čatež, Terme Olimia, Hit Alpinea, je naštela sekretarka SGIT za Primorsko Irena Jaklič Valenti. Ob napovedani ugasnitvi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in prenosu njenega portfelja turističnih naložb na Slovenski državni holding (SDH) bo prišlo do koncentracije turističnih naložb, je opozorila. Četudi nova strategija turizma napoveduje razmejitev lastniške in upravljalske strukture, jih skrbi, da bodo vnovič na vrhu isti akterji in osebe, povezane s trenutnimi upravami v teh družbah.

Sestanek pri Hanu

Najslabše plačani so delavci v družbah, v katerih ima svoje deleže tudi država, prav tako je tam največ kršitev delovne zakonodaje, je povedala sekretarka SGIT na Gorenjskem Mirela Žnidarec. Po njenih besedah beležijo sistemske kršitve na področju delovnega časa, počitkov, zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu, tudi obračuna plačila za delo. Obregnila se je še ob delo Inšpektorata RS za delo, saj da inšpekcijski nadzori niso pravočasni in so dolgotrajni.

Panoga gostinstva in turizma je po podatkih sindikata do pred kratkim prispevala do 13 odstotkov BDP in spada med največje zaposlovalce v Sloveniji. Po neuradnih podatkih daje delo okoli 40.000 ljudem. Zaradi stanja v panogi so se v SGIT obrnili na gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je za torek sklical sestanek z obema stranema. Tokrat ne nameravajo odnehati, je napovedala Črnčečeva, ne izključujejo niti stavke.

Zdravniki Slovenija Sindikati javnega sektorja so besni Zdravniki Slovenija Zdaj je uradno: Stavke ne bo, mladi zdravniki kljub temu besni!

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
  • Avatar karjola
    karjola 17:36 20.oktober 2022.

    plača je tam okrog 900 evričev. stroški so mokre sanje prej ko pravilo. tako da ne se čudit če nihče se ne prijavlja na prosta delovna mesta.

  • NX11 16:18 20.oktober 2022.

    Povprečna plača v gospodarstvu ni niti blizu 1986€ kot trdi gospa.