Slovenija
3358 ogledov

Sindikati javnega sektorja so besni

Zdravniki Dejan Mijović
Še preden se je podpis na dogovoru vlade z sindikati javnega sektorja posušil, ga je vlada s sklenitvijo s sindikatom FIDES tudi že prvič prekršila.

Kot opozarjajo pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, je vlada že prvič prekršila sporazum, ki je bil sklenjen 13.10.2022. Očitajo ji, da se je kljub zavezi k usklajevanju sistemskih sprememb plačnega sistema, "pri čemer bo za temeljna vprašanja sistema plač v javnem sektorju potrebno soglasje sindikatov, v dogovoru s FIDES že napovedala ločene plačne stebre posameznih dejavnosti v okviru domnevno enotnega sistema plač v javnem sektorju," je sporočil Jakob Počivalšek, vodja Pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.

Kot so še omenili, vlada za to potezo ni imela soglasja ostalih sindikatov javnega sektorja.

Poleg tega, naj bi vlada tudi pristala na izstop katerekoli poklicne skupine iz enotnega sistema plač v javnem sektorju, čeprav je javno trdila, da tega ne bo storila. Prav tako ji očitajo, da bo vlada za zdravnike oblikovala poseben sistem, če ne bo dobila soglasja o ločenem plačnem stebru za zdravstvo.

Takšno ravnanje in dejanja so v sindikatih označili za nesprejemljiva. V Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja trdijo, da je vlada s sklenitvijo dogovora s FIDES storila veliko napako, "ki bo, v kolikor bo zaveza realizirana, državo še drago stala."

To je vlada obljubila zdravnikom

Spomnimo, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v imenu vlade z namestnikom vodje pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov FIDES Gregorjem Zemljičem podpisal sporazum o začasni prekinitvi aktivnosti. V sporazumu so predvidevali oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja.

Vlada se je s sporazumom zavezala, da bo ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja oblikovala do 1. aprila prihodnje leto in ga nato do 30. junija vložila v zakonodajni postopke.

Prav tako se je zavezala, da bo omogočila urejanje specifik, povezanih z delom, odgovornostjo in plačilom zdravnikov in zobozdravnikov na način in v času, kot je bilo določeno v sporazumu.

Do sporazuma so ostali kritični v vrstah Mladih zdravnikov Slovenije, ki trdijo, da vlada dela samo prazne obljube. Prav tako so opozorili na nizko plačo in dodali, da nezadovoljstvo zdravništva daje jasen signal vladi, da mora takoj ukrepati.

Nova Gorica je med mesti, zaradi katerih je Evropska komisija lani Sloveniji pos Slovenija Dosegli dogovor, stavka se je zaključila Zdravniki Slovenija Bodo zdravniki v sredo stavkali?
Komentarjev 2
  • rd2dmk2 14:39 20.oktober 2022.

    ja tile mladi zdravnički, pejte k svojemu liderju konradu , pa naj vam da mal od svoje plače..če se niste dojel, je njegova plača zato višja, ker je vaša tolk zato nižja.. se bo ta tip kdaj potegnil za koga ...prikaži več druzga kot zase. NE BO. zato naj vam mladinci pride enkrat iz rit v glavo, da boste v tufd vozili AMG-ja, boste morali kuštrina malo kušnit na rit , al pa , kar bo bolj pomagalo,sunit v rit.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:04 20.oktober 2022.

    Ta golob hitreje govori kot misli. In ta vzorec že prenaša na vse v vladi. Daleč od predvolilnih obljub.