Slovenija
4 ogledov

Parodija Pahorjeve vlade

Izvolitev Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Vlada Bratuškove bo glede na prikazano do sedaj in glede na “enajsterico”, ki jo pošilja na igrišče, podrla neslavni rekord Pahorjeve vlade, ki je bila po vseh kazalcih najslabša v zgodovini samostojne Slovenije, je v svojem najnovejšem blogu koalicijska uskaljevanja in predstavitev novih ministrskih kandidatov komentiral ekonomist Jože P. Damijan.

"Ima vse možnosti, da gre v zgodovino – kot vlada, ki je pripeljala državo v bankrot," v svojem blogu meni Jože P. Damijan, ki svoje videnje pojasnjuje pojasnjuje v štirih točkah.

Osnovni problem in izvirni greh, ki je tudi botroval temu zmazku, je nenačelnost nove vladne koalicije ob samem spočetju in vsakem naslednjem koraku. Prvič, to ni koalicija, ki bi nastala zato, da bi nekaj zgradila, to je koalicija, ki je nastala zato, da bi zrušila Janševo vlado.

Drugič, pri tem ni imela ne pozitivnega programa, niti siceršnje programske usklajenosti. Edini program te koalicije je biti na oblasti, ali natančneje – ne izgubiti varnih poslanskih služb. Kajti ne Jankovićeva PS ne Virantova DL nimata realnih možnosti ponovno videti državnega zbora od znotraj v primeru predčasnih volitev.

Jože P. Damijan | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Tretjič, o načelnosti vladne koalicije pove vse podatek o “zamrznjenem predsedniku” PS Zoranu Jankoviću in njegovem na roko nakracanem lističu o opcijski odpovedi predsedniški funkciji. S tem ko so članice nove vladne koalicije to sprejele, so razgalile svojo siceršnjo svetohlinsko načelnost ob zahtevi o takojšnjem Janševem odhodu z oblasti. Dvojna merila so izraz značaja. Pokvarjenega značaja.

In četrtič, dne, ko je “Virant izdal Šušteršiča“, je že v štartu zakoličil nenačelni, gnili značaj koalicijskega programa. S tem sta se on in koalicija odpovedala enemu izmed treh ključnih nujnih ukrepov katerekoli vlade – sanaciji bančnega sistema. To je ključni ukrep (ob fiskalni konsolidaciji), ob katerem bodo kredibilnost nove slovenske vlade ocenjevali Evropska komisija in predvsem finančni trgi in se odločili ali Sloveniji letos še posodijo denar (po sprejemljivi ceni). In to je ukrep, ki je ključen za ponovni zagon kreditiranja in s tem (ob povečanju povpraševanja) za zagon gospodarske rasti.

Ne morejo dobiti spodobne službe

Po mnenju ekonomista nova vladna koalicija temelji na raznorodnosti in absolutni nenačelnosti oziroma promiskuitetnosti, zato naj bi bilo vsem jasno, da to ni vlada, ki bi nastala, da bi ostala in vladala. Ampak hitro minljiva vlada: "Hitro pokvarljiva roba z rokom trajanja, merjenim v mesecih. To so tudi razlogi, zakaj se nihče od resnih strokovnjakov ni odločil, da bi vstopil v to vlado. In to na kateremkoli področju," pravi.

"Privolili so samo absolutni desperadosi, ki sicer ne morejo dobiti spodobne službe, ali strankarski aparatčiki," meni Damijan, ki je komentiral tudi izbor ključnega človeka v vladi - ministra za finance: "Bolje rečeno, ne izbira, ampak preostalina. 37-ti kandidat na listi. Edini, ki ni zavrnil ponudbe. Ne bi hotel biti krivičen do njega, toda iz strokovnega vidika se v primerjavi z njim celo prosluli France Križanič zdi strokovnjak. Po drugi strani pa Uroš Čufer ne more biti del rešitve, pač pa je del problema sanacije bank. Devet (9) let je sedel na mestu glavnega ekonomista NLB. Ni mi jasno, kaj je tam počel oziroma kakšne makroekonomske ocene oziroma ocene zadovoljivosti obsega depozitov ob eksplozivni kreditni ekspanziji banke je posredoval upravi. Toda rezultati banke so porazni. Če ga samo niso upoštevali in je on to toleriral, pove veliko o njegovi načelnosti. Veliko pa pove tudi dejstvo, s kom je teh zadnjih devet let zahajal na kosila."

Damjan dodaja, da sanacije bank ne more kvalitetno in resno izvajati nekdo, ki je del problema. "To lahko naredi samo nekdo, ki je neobremenjen s preteklostjo. Nekdo, ki mu ni treba brisati sledov za seboj ali za “strici. Zdi se, da bo prav to ključna vloga, ki so jo “strici” namenili Čuferju. In on bo očitno z veseljem kmet, ki bo to vlogo izpolnjeval. Teh nekaj mesecev. Do bankrota države,"še pravi Damijan in svoj zaključuje: "Zato resnično, Bog nam pomagaj!"

Komentarjev 27
  • Merkava4 22:00 16.marec 2013.

    Kva ste tle gor eni debili pa to ni res??? Komu pomagat: VLADI ZA 6 MESECEV?? Vladi, ki jo bo iz ozadja vodila finančna mafija, ministr bo pa podpisoval: Stožce, Grejpe, Baze dante, Jurćkove kurbarije, itd, itd. In nek dr. ...prikaži več ekonomije naj zato zastavi svoje ime?????? Zakaj ga pa ne Mencinger?? itak je leva mafija njegova!!!

  • Lipče Lumbar 12:34 16.marec 2013.

    zdaj se pa delajo vsi pametne,ko je pa potrebna pomoč,vsi stisnejo rep med noge...najlažje je kritizirat...tu se vidi dvoličnost naših strokovnjakov,ki jim ni mar za državo,namesto da bi stopili skupaj in složno reševali probleme...

  • mph 11:00 16.marec 2013.

    Falirani ekonomist, patološko potreben pozornosti, pa se oglaša na vsakem koraku po časopisih, da si malo poteši notranje potrebe.