Slovenija
25 ogledov

Pavliha zapustil Viranta

Marko Pavliha Barbara Milavec
Državljansko listo Gregorja Viranta zapustil vidni član Marko Pavliha. "Politični poker mi je odvraten," utemeljuje odločitev. Virant: Ostajava v prijateljskih odnosih.

Marko Pavliha je bil en od ustanoviteljev stranke Gregorja Viranta, ki jo je danes nepreklicno zapustil.

Dejstvo je, da mi nikoli niso bile všeč igre na srečo. Politični poker mi je pa še toliko bolj odvraten, pravi Pavliha in ugotavlja, da se je zmotil o Virantovi listi kot stranki, ki bi bila sredinska povezovalna in sredinska državotvorna. "Nisem pa se ločil od stranke sovražno. Z Gregorjem Virantom sva se po telefonu pogovarjala pol ure. Ugotovila sva, da ni osebnih zamer, so pa politične razlike med nama."

Abecede Virant ni spoštoval

Med drugim kot razlog navaja demokratično abecedo. Po njegovem mnenju mora takšna stranka najprej razmišljati o podpori relativnemu zmagovalcu, nato o podpori drugemu na volitvah, kot tretjo možnost omenja utopično, a dobro idejo o narodno povezovalni vladi, kot zadnjo pa odločitev za opozicijo. "DLGV prve možnosti ni pravilno izkoristila. V nekem hipu se je umaknila, brez jasnega razloga, čeprav je imela tudi širša javnost občutek, da so stališča zelo usklajena."

Grozili so mu

"Moj odhod je tudi malo sebičen. Prioriteta je moja družina in čas zase. V zadnjih tednih sem bil deležen številnih groženj in pritiskov." Na vprašanje, kdo mu je grozil, je odgovoril, da so bile grožnje podpisane s psevdonimi. "Zadnja leta sem bil zelo dejaven na twitterju in facebooku. zaradi groženj sem prejšnji teden ukinil vse moje kontakte na teh omrežjih."

"Ne želim, da bi moja odločitev vplivala na odločitve kateregakoli drugega člana stranke. Želim pa, da bi vplivala nanje z etičnega zornega kota. Če bom enega člana premaknil, bom zadovojen." Dodaja pa, da se bo po njegovi odločitvi morda kdo le drugače odločil kot vodstvo stranke.

Kot so dejali na stranki, sta imela z Virantom korekten pogovor, pa tudi sam Virant je potrdil, da ob odhodu ni bilo nobene zamere. Pavliha je imel po njegovih besedah drugačno stališče, ki ga je že večkrat izrazil. Odstopa naj ne bi pričakoval, vendar naj bi ostala v prijateljskih odnosih.

Razlike med Pavliho in stranko so prišle na dan v pismu, v katerem je Viranta okrcal, da se lista "v zadnjem mesecu ne more pohvaliti z najbolj državotvorno, sodelovalno, nesebično in pristno sredinsko držo, razen morda konstitutivne seje državnega zbora, kjer so naši poslanski kolegice in kolegi pokazali izvrstno politično veščino ter spretno na vrh parlamenta zavihteli našega predsednika".

 

Komentarjev 49
  • mufi 14:33 17.januar 2012.

    Pa kaj. Saj jih je še precej ostalo.

  • KOJAK 13:52 17.januar 2012.

    Oprosti... nisem vedel da je v tem primeru razlika med ODREČI SE in SPREMENITI MNENJE! Sem mislil, da je pri pokončni drži to nepomembno... sem pozabil,d a je Janković trgovec.

  • xy 13:49 17.januar 2012.

    saj je Musolili po TV sam povedal da je zelo nerazgleda in to naj bi bil diplomat? ;) ne moreš verjet