Slovenija
6619 ogledov

Vlada sprejela to spremembo glede PCR in HAT testov

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Profimedia
Po novem bodo v Sloveniji priznani tudi PCR in hitri testi iz Bosne in Hercegovine. Ostali ukrepi ostajajo v veljavi do 8. avgusta.

Vlada je sprejela spremenjen odlok o določitvi pogojev vstopa v državo zaradi zajezitve covida-19, s katerim je med države, katerih teste PCR in hitre antigenske teste priznava Slovenija, dodala Bosno in Hercegovino. Veljavnost ostalih odlokov pa je podaljšala za sedem dni, so sporočili z Ukoma. Vlada je dodala še pogoje za priznavanje testa PCR ali hitrega antigenskega testa iz vseh ostalih tretjih držav, ki niso navedene v odloku.

Če je test PCR ali hitri test opravljen v državi, ki ni navedena v odloku, je ustrezen, če hkrati vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR ali hitri test, izdan v državi članici EU ali schengenskega območja, podatke o vrsti testa, podatke o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, če je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covidnega potrdila (EU DCP) in če omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot EU DCP.

Odlok bo začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu, ki je bil izdan danes, in bo veljal do vključno 8. avgusta.

Hrvaška plaža Slovenija Kaj, če na dopustu zbolim za covidom-19 ali mi odredijo karanteno

Vlada je poleg tega do 8. avgusta podaljšala veljavnost odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov za zajezitev epidemije, ki so vsebovani v teh odlokih.

Tako so podaljšani odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom, odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom, odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom ter odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:08 29.julij 2021.

    Žal vlada in njena "stroka" nimajo pojma..Prava stroka pa nima vpliva.. To je osnovni greh, ki je baje "vreden" par tisoč žrtev..Na vladi, kjer so" strokovnjaki" za vse pa seveda ne bo odziva.... Samo povem, moji starši..... oba vegana necepljena ...prikaži večena in oba krepko preko 90 let.In letos je moj oče kosil na strmini ki je vam kavč pametnjakovičem nedosegljiva .,