Slovenija
6118 ogledov

Kaj, če na dopustu zbolim za covidom-19 ali mi odredijo karanteno

Hrvaška plaža Profimedia
Če zboliš v tujini ali ti je v tujini odrejena karantena, Slovenija dovoli povratek v državo. Izhod iz države bi načeloma dovolili tudi Hrvati.

V novem odloku je zapisano, da se državljanu ali tujcu s stalnim bivališčem pri nas dovoli prestajanje karantene ali izolacije v Sloveniji. "Policija na podlagi najave pristojnega organa v Republiki Sloveniji dovoli vstop in potovanje z lastnim vozilom po najkrajši poti do naslova, kjer bosta prestajala karanteno oziroma izolacijo," piše v odloku. Spomnimo, karantena je odrejena zdravim, ki so bili v tveganem stiku, izolacija pa bolnim.

Potovanje z letalom ali drugim javnim prevoznim sredstvom je seveda izključeno. Tako je na primer v Dubaju zaradi okužb obtičalo 300 mladih Italijanov, 200 jih je bilo na testiranju pozitivnih, druge so dali v karanteno. Na Malti je v karanteni 150 mladih Italijanov, saj jih je bilo 50 pozitivnih, na grškem otoku Ios je moralo ostati 21 šolarjev iz Benetk, ker jih je bilo šest na testiranju pozitivnih.

"Ministrstvo za zunanje zadeve je seznanjeno s primerom slovenskega državljana, ki je bil v Italiji pozitiven na covid-19 in je moral sam pokriti stroške hotela v katerem je ostal 10 dni oziroma do negativnega testa na covid-19. Nekaj podobnih primerov je bilo tudi v Španiji. Nihče od teh se ni na ministrstvo obrnil s prošnjo za konzularno zaščito," so nam pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Plačilo nastanitve med karenteno ali izolacijo ter povračilo stroškov novega prevoza z dopusta pokrijejo nekatera zavarovanja za tujino, to velja preveriti ob sklenitvi, če takšnega zavarovanja nimate, pa je to vaš strošek. 

Prav tako dovolimo prehod čez državo osebam, ki jim je bila v tujini odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo, pa želi prestajati karanteno v drugi državi in za vstop v to državo izpolnjuje pogoje. "Policija na podlagi najave pristojnega organa v Republiki Sloveniji dovoli vstop in tranzit čez Republiko Slovenijo z lastnim vozilom po najkrajši poti v šestih urah po vstopu," piše v odloku.

Hrvati bi vas najbrž spustli domov

Večina Slovencev dopustuje na Hrvaškem, zato bo tam tudi največ morebitnih karanten ali primerov okužb med Slovenci v tujini.

Osebam, ki zbolijo za covidom-19 in jim je odrejena izolacija, se priporoča, da jo preživijo v državi, kjer je bila okužba potrjena, pravijo na Hrvaškem zavodu za javno zdravje. Enako priporočilo velja za vse, ki jim je odrejena karantena. A izjemoma se lahko dovoli pot domov tako bolnim kot zdravim, ki so v karanteni.

O tem se morajo sicer dogovoriti javnozdravstveni organi izvorne, ciljne in morebitnih tranzitnih držav, ki jih v primeru Slovenije in Hrvaške načeloma ni (Bosna v primeru vrnitve iz južne Dalmacije), obvesti pa se tudi policiste na mejnem prehodu.

Prevoz ololelih domov mora biti ograniziran tako, da ni stikov z drugimi osebami, ne sem se uporabljti javnega prevoza in treba je iti po najkrajši poti, so nam pojasnili na Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo.

Pri osebah v karanteni pa so omenili, da je izhod iz vozila dovoljen le za nujne potrebe ob uporabi maske in ohranjanju razdalje, česar pri bolnih niso zapisali.

Možen je tudi transport hospitaliziranega bolnika s covidom-19, a je to odvisno od zdravstvenega stanja pacienta in njegovega zavarovanja, o tem pa se morata pole zgoraj omenjenih dogovoriti še bolnišnici, prevoz pa se opravi s sanitetnim vozilom, so pojasnili na Hrvaškem zavodu za javno zdravje.

Karanteno sta šla prestajat na Hrvaško

V praksi je sicer javno znan obraten primer, ko sta šla slovenska maturanta, ki sta bila po izletu v Španiji v karanteni, z družino na dopust na Hrvaško in tam prestala karanteno konca. O tem je NIJZ obvestil hrvaške organe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • jakec1575 11:08 29.julij 2021.

    najbrz sta bla omladinca potomca clanov vlade. ker rugim NIJZ rad zajebe pocitnice.

  • Jacqueline_Hall 09:49 29.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Jacqueline_Hall 09:49 29.julij 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. Vsak dan se zahvaljujem Googlu za blagoslov teh navodil in zdaj je moja dolžnost ...prikaži več tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦