Slovenija
13336 ogledov

Pediatri se sprašujejo, ali je to sploh še smiselno

Otrok pri zdravniku
Pediatri odločevalce pozivajo, da spremenijo sistem, "ker tak kot je, je nevzdržen".

Pediatri so v zadnjih dneh močno obremenjeni, predvsem na račun vprašanj o izolacijah in karantenah ter naročanja na PCR-testiranje, je za STA povedal pediater Denis Baš. Skrbi jih, da bi zaradi velike količine klicev in sporočil spregledali koga, ki njihovo pomoč nujno potrebuje. 

Denis Baš, pediater | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Primarni pediatri in šolski zdravniki se zaradi številnih okužb z novim koronavirusom med mlajšo populacijo soočajo z ogromnim številom telefonskih klicev in elektronske pošte. Na ambulante je dnevno naslovljenih od 100 do 150 vprašanj, večinoma o izolacijah in karantenah ter za naročanje na PCR-testiranje. Gre za delo, ki je po besedah Denisa Baša administrativne narave, "lahko bi rekli, da je v veliki meri nepotrebno, če bi bilo to z nekimi jasnimi navodili skomunicirano do staršev". Ob tem pediatre skrbi, da se otroci, ki res potrebujejo pomoč in pregled, v taki množici težko "prebijejo" do zdravnika in bi zaradi tega lahko prišlo tudi do zapletov.

Ljudi zato prosijo za potrpežljivost, odločevalce pa pozivajo, da spremenijo sistem, "ker tak kot je, je nevzdržen". Po njegovi oceni vse stvari, ki jih sedaj počnejo, delajo zaradi covidnih potrdil o prebolelosti, za katere ne vedo, koliko časa bodo ljudem sploh prišla prav. Ob vseh obremenitvah se jim to zdi nesprejemljivo, je poudaril.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija UKC Ljubljana: samo letos že več kot 140 vdorov covida-19

Sprašujejo se o smiselnosti preiskav

Sprašujejo se tudi o smiselnosti potrjevanja vseh pozitivnih rezultatov hitrega testiranja še s PCR-testom. Kot je dejal Baš, smo v položaju, ko se bomo v nekem času vsi srečali z omikronom. "Ali je sploh še smiselno, da vse te otroke pošiljamo na drage preiskave, ki so v bistvu samo zaradi neke kode," se je vprašal. Opomnil je, da k sreči okužba pri otrocih in tudi pri večini cepljenih odraslih poteka v blagi obliki.

Dodal je, da pediatri in šolski zdravniki razumejo starše, ki dobijo navodilo s strani epidemiologov, na se obrnejo na izbranega zdravnika. Tega kontaktirajo, kljub temu da ima otrok samo prehladne znake in potrebuje navodila, koliko časa naj ostane doma.

"Ta navodila bi lahko prejeli tudi od epidemiologov oziroma bi bila dovolj neka bolj ažurirana stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki bi jo starši bolje razumeli. Zdaj pa se v bistvu zaradi sprememb vseh teh pravil, koliko časa trajata izolacija, karantena, ukvarjamo s temi banalnimi vprašanji," je opozoril.

Poleg tega v pediatričnih ambulantah še naprej izvajajo preventivne dejavnosti, redna cepljenja in obravnavajo ostale zdravstvene težave otrok. Tak obravnav je bilo od 40 do 60 dnevno, zdaj pa se je ta številka podvojila ali celo potrojila, velika večina na račun vprašanj administrativne narave.

Covid test testiranje COVID-19 V SLO Zdravje Onkološki inštitut: "Ne razumemo, kako nas svojci včasih ne razumejo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 20:25 25.januar 2022.

  Večina zdravnikov ve kakšno sranje je naše zdravstvo, stopijo naj skupaj in zahtevajo reforme katere nam politika že predolgo obljublja. Ampak ne, dokler jim bodo izplačevali bogate dodatke in jim kako drugače hodili na roke, bo tudi večina dohtarčkov tiho.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 19:34 25.januar 2022.

  Dodal sem link do obsežne študije, ki so jo delali v Braziliji o delovanju Ivermectina preventivno in potem pri obolelih...Iz nje je razvidno kakšno svinjarijo je "naredila stroka", ki pri nas ni dovolila uporabe le tega...In vse to le zaradi ...prikaži več dobička !!...Zaradi teh zadev bodo še letele glave...

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 19:30 25.januar 2022.

  https://www.cureus.com/articles/82162-ivermectin-prophylaxis-used-for-covid-19-a-citywide-prospective-observational-study-of-223128-subjects-using-propensity-score-matching#references