Slovenija
30 ogledov

Penko ovadil Živčec Kalanovo

Predsednica zbornice Gordana Kalan Živčec za zdaj ne namerava odločati o licenci Žurnal24 main
Zaradi kršitve nekaterih temeljnih načel in pravil pravnega reda v postopku za odvzem licence zdravnici Zlatki Kanič je njen zastopnik vložil kazensko ovadbo zoper odgovorni uradni osebi zbornice.

Boštjan Penko je dejal, da so kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela vložili drugega decembra. Pred vložitvijo ovadbe so na kršitve večkrat opozorili tako predsednico Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Gordano Živčec Kalan kot generalnega sekretarja Marijana Štrikerja ter zadevo prijavili upravni inšpekciji.

Predsednica ZZS je zaradi iste kršitve, ki se je Kaničevi očitala v že končanem postopku, proti njej vnovič uvedla postopek za odvzem licence, pravi Penko. Opozarja, da je to kršitev temeljnega načela pravne varnosti in s tem povezane prepovedi ponovnega odločanja o zadevi, o kateri je že bilo dokončno odločeno. Kot pravi, je bil v že končanem postopku Kaničevi izrečen javni opomin in naloženo trimesečno dodatno izobraževanje, ki ga je zdravnica že opravila.

Penko opozarja, da se Kaničevi ves čas postopka tudi naklepno odreka pravica do pooblaščenca, do katerega je po zakonu upravičena. "Ocenjujemo, da je namen ponovljenega postopka zoper Kaničevo v tem trenutku le eden: da se ji mimo vseh pravil in načel pravne države za vsako ceno odvzame licenco," je zapisal.

Obravnava o morebitnem odvzemu licence Kaničevi se je začela 18. oktobra. Okrožno sodišče v Mariboru pa je oktobra letos zdravnico spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja Bora Nekrepa leta 2008. Sodnica ji je naložila deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, soobtoženega zdravnika Roberta Pogorevca pa je oprostila obtožb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.