Slovenija
173 ogledov

Sodišče: Kaničeva je kriva

Zlatka Kanič, Nekrep Žurnal24 main
Zlatka Kanič, zdravnica pokojnega Bora Nekrepa, je bila pred mariborskim sodiščem spoznana za krivo malomarnosti pri zdravljenju dečkove bolezni, ki se je končala s smrtjo. Dobila je 10 mesecev zaporne kazni, pogojno za dve leti. Soobtoženi v procesu, pediater Robert Pogorevc, je oproščen.

"Dejstvo je, da kritične noči ni storila tega, kar bi morala," je v obrazložitvi povedala sodnica Vanja Verdel Kokol. Kaničeva kljub očitno previsoki stopnji amoniaka pri dečku ni začela ustrezne terapije, ni poskrbela za takojšnjo premestitev v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in se ni posvetovala z dežurnim endokrinologom. Posledica opustitve teh ukrepov je bila okvara možganov, ki se je osem dni kasneje končala s smrtjo dečka.

Ob tem je sodnica izpostavila, da niti sodna izvedenca niti ostali zdravniki niso mogli potrditi, da je opustitev ukrepov povzročila dečkovo smrt, zato zdravnici ni mogoče očitati krivde za to. Kaničeva je bila namreč obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti, a je sodnica kaznivo dejanje prekvalificirala v malomarno zdravljenje, za kar je najvišja zagrožena kazen leto dni zapora.

Nina Zidar Klemenčič, odvetnica Kaničeve, je napovedala pritožbo in dodala, da je bila sodba v smislu “volk sit in koza cela“. Najverjetneje se bo pritožilo tudi tožilstvo. Zoper Roberta Pogorevca sodišče ni našlo dokazov o krivdi.

"Da je kriva, je rekla sodnica. To je bistveno in edino, kar smo od sodišča pričakovali,“ je po izreku sodbe zdravnici Zlatki Kanič čustveno zlomljen izjavil Matjaž Nekrep, oče pokojnega Bora. Kaničeva pa je še vedno prepričana v nedolžnost. "Fanta sem zdravila po najboljših močeh. Žalosti me, da je sodišče podleglo gonji medijev in polivanju gnojnice. Razumem bolečino staršev, vem da jim je težko. Sprejemam to. Ne morem pa sprejeti mržnje, ki jo imajo proti meni. Kajti mržnja zelo zastruplja," je po koncu sojenja izjavila Kaničeva.

Umrl po osmih dneh boja za življenje

Specialista pediatrije, skupaj z Zlatko Kanič je bil obtožen še Robert Pogorevc, naj bi bila odgovorna za smrt Bora Nekrepa marca 2008, ker nista ustrezno ukrepala spričo otrokovega kritičnega stanja. V mariborsko pediatrično kliniko je bil deček sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje premeščen v UKC Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl zaradi možganskega edema, ki je nastal kot posledica prirojene presnovne motnje.

Oba zdravnika sta krivdo zanikala in trdila, da sta zanj storila vse, kar sta lahko. Tožilstvo je menilo drugače in je za Zlatko Kanič zahtevalo eno leto in šest mesecev zapora. Med drugim naj bi v kritičnem času, ko bi morala preverjati izvide prvih preiskav in ustrezno ukrepati, spala.

Za Roberta Pogorevca pa je po poročanju STA tožilec menil, da je le gasil požar, ki ga je za seboj pustila Kaničeva, zato je zanj predlagal le dva meseca pogojne zaporne kazni. Tožilec je med drugim izpostavil tudi drugačen odnos tega zdravnika do družine Nekrep, ki se je za razliko od Kaničeve, ki naj bi bila "ohola", staršema takoj opravičil, ker mu ni uspelo pomagati njunemu sinu.

Oba zdravnika sta še vedno zaposlena v UKC Maribor in doslej še nista bila kaznovana. Z današnjim izrekom sodbe bo dobila sodni epilog zgodba, ki je odprla javno razpravo o domnevni nedotakljivosti zdravnikov.

"Gre za sojenje slovenskemu zdravstvenemu sistemu na plečih dveh zdravnikov," pa je na drugi strani prepričana odvetnica prvoobtožene Nina Zidar Klemenčič.

Primer Nekrep je v javnosti najodmevnejši primer o domnevni zdravniški napaki doslej, potem ko sta se starša Matjaž in Tatjana Nekrep k sodišču in medijem zatekla potem, ker sta pri zdravnikih, UKC Maribor in Zdravniški zbornici Slovenije naletela na gluha ušesa.

Sojenje, ki se je začelo 24. junija, je bilo nabito s čustvi in je razkrilo številne pomanjkljivosti slovenskega zdravstvenega sistema.

Komentarjev 8
  • Zlatko Nemec 19:35 24.oktober 2011.

    ...moram živeti do konca življenja. ogromno je šlo v pozabo, vse pa žal ne bo nikoli. upam da boš vsaj prebral moj odgovor, kako ga boš dojel, pa je tvoja odločitev

  • Zlatko Nemec 19:32 24.oktober 2011.

    astro tudi jaz sem bil žrtev zdravniške napake, ki me na srečo ni stala življenja. nikoli se nisem obrnil na to, da se zdravniku maščujem, kar sta storila nekrepova. vedel sem, da bo 1x moja zadnja ura in da držijo ...prikaži več v majhni državi vsi skupaj, tako tudi policija in vse te nedotakljive službe. ok. verjetno ne rabim pričakovati posledic glede zdravnikov, ok, dobil sem kasneje zdravnike v življenje, na katere se lahko zanesem. ampak vprašujem pa se vedno...zakaj nikoli zdravnik ni odgovarjal za svojo namerno napako, ker je bil za njo plačan s strani 1 mojega sorodnika, ki sem mu bil trn v peti že samo zato, ker sem živel?????? si se kdaj vprašal, kaj jaz prestajam, ker vem, da ta zdravnik ne bo nikoli odgovarjal za vse to...nekrepova zdravnica ni imela dovolj iskušenj, bila je nenamerna napaka, v moje primeru je šlo za podkupljenega zdravnika...minilo je 9 let od tedaj, imam sedaj dobre zdravnike, vendar še sedaj ostaja duševna rana, počutim se ogoljufanega, zlorabljenega itd. in s tem mor

  • Marjan Valič 16:45 24.oktober 2011.

    slovenija.pravna.socijalistična.demokracka.si.takega.sodišča.nezasluži.ker.to.je.sramota.za.državo.najbolši.da.bi.dali.še.nagrado.da.je.otroka.uzela.lastnim.staršem