Slovenija
1406 ogledov

Pesti jih suša, zdaj še inšpektorji

Trgatev Profimedias
V času trgatve poostren nadzor pridelovalcev in kupcev grozdja.

Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo bo v času trgatve izvajal nadzor nad prometom z grozdjem in prevozi grozdja med obrati. Hkrati bo izvajal tudi nadzor nad prijavo pridelka grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pristojni inšpektorat bo v času trgatve nadzoroval pridelovalce in kupce grozdja, ki morajo zagotoviti, da bo vsak prevoz grozdja spremljal ustrezen dokument. Za ustreznega se šteje kakršenkoli dokument (dobavnica, prevoznica) s podatki o tem, kdo, kdaj, kam, komu in koliko grozdja se prevaža, katero grozdje in kdo ga je pridelal.

biznis 7.11.2006, pekarna, kruh, pek, struce, foto: Bostjan Tacol Inšpektorji nad pekarne Slovenija Tudi prepoved delovanja! To je seznam pekarn, kjer je morala ukrepati inšpekcija.

Dokument ni potreben v primerih, če grozdje v predelovalni obrat vozi pridelovalec sam oziroma zanj nekdo drug in je razdalja prevoza manjša od 40 kilometrov.

Podrobnejša pojasnila o pravni podlagi in obliki ter vsebini dokumenta, ki mora spremljati prevoz grozdja, so dostopna na povezavi http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/kmetijstvo/kmetijski_trgi/vino/

Nadzor nad prijavo pridelka grozdja v register pridelovalcev grozdja in vina pa bo usmerjen predvsem v pravilnost prijav pridelka grozdja, ki ga lahko dokupijo tiste fizične osebe, ki so imele pomembno zmanjšan lastni pridelek grozdja zaradi spomladanske pozebe. Pri tem bo inšpekcija izvajala tudi navzkrižno kontrolo s prijavo škode po spomladanski pozebi v sistem Ajda, navajajo na kmetijskem ministrstvu.

Suša je slovenske vinogradnike letos prisilila k bolj zgodnji trgatvi, ki se je tako v večini vinorodnih območij začela v drugi polovici avgusta.

Zivljenje27.10.08...vinograd...grozdje...foto: nn Sladko grozdje Zdravje To se zgodi, če jeste grozdje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 14:38 06.september 2017.

    a tale nadzor, poostren je že od nekdaj, pa tolko inšpektorjev, , samo vprašam, nisem domačin vinorodnih območij, ampak tako zastrušojoče se tole bere, kaj pa davčne blagajne pa to? grozdje je treba stehtat, ... ta država naj izračuna koliko ...prikaži več je vredno grozdje v primerjavi s pokradenim denarjem bank ... pustite folku vsaj grozdje!!!