Slovenija
1179 ogledov

Pet imen za novega guvernerja Banke Slovenije ...

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Za mesto guvernerja Banke Slovenije je bilo v predvidenem roku - do včeraj, 20. avgusta, do polnoči - oddanih pet kandidatur. Predsednik republike Borut Pahor bo kandidata državnemu zboru predlagal najpozneje v 30 dneh.

Do izteka roka je bilo oddanih pet predlogov kandidatur za novega guvernerja oziroma guvernerko Banke Slovenije. Za mesto guvernerja se tako potegujejo mag. Marko Bošnjak, viceguverner in član Sveta Banke Slovenije, mag. Milan M. Cvikl, namestnik direktorja v Svetu Evropske banke za obnovo in razvoj, dr. Primož Dolenc, viceguverner in član Sveta Banke Slovenije, prof. dr. Mejra Festić, redna profesorica na Ekonomsko poslovni fakulteti Univerze v Mariboru in znanstvena svetnica Univerze na Primorskem, Fakultete za management, Koper, in Benjamin Jošar, predsednik uprave Triglav Skladi, družbe za upravljanje, d. o. o.

Predsednik republike Borut Pahor bo preučil prejete kandidature in predvidoma v prvem tednu septembra opravil posvete z vsemi poslanskimi skupinami v državnem zboru. V teh pogovorih se bo predsednik republike, kot so sporočili z njegovega urada, potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem.

Predsednik republike bo državnemu zboru izbranega kandidata predlagal najpozneje v tridesetih dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Sledila bo javna predstavitev predlaganega kandidata.

Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v tridesetih dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Komentarjev 3
  • jakec1575 13:08 22.avgust 2018.

    zavarovalnicar sigurno ne. Ta bo omogocil zavarovalnicam prevec proste roke in bomo spet zasli kam, kamor nocemo. Se najbolje kaksen viceguverner.

  • miki1234 07:46 22.avgust 2018.

    že razmišlja, kje in kako bo delal z bodočimi kradljivci selfije...

  • Avatar Leon
    Leon 15:49 21.avgust 2018.

    Predsednik republike Borut Pahor bo preučil prejete kandidature ...............verjetno bo šel v Vatikan vprašat Kongregacijo za krajo slovenskega premoženja .