Slovenija
692 ogledov

Pet ključnih stvari o socialni kapici

grafit dejte denar Saša Despot
Nekaj poudarkov o ukrepu, okoli katerega se v zadnjih tednih bijejo boji slovenskih politikov.

Socialna ali bogataška kapica, kot so ukrep označili njegovi nasprotniki, zadnje tedne politične stranke izpostavljajo kot enega izmed ključnih pogojev pri tvorjenju koalicije. Kljub nenehnemu omenjanju socialne kapice, pa sodeč po zadnji Žurnalovi anketi, večini še vedno ni jasno kaj bi tak ukrep prinesel. Zato izpostavljamo pet ključnih stvari za lažje razumevanje. 

1. Kaj je socialna kapica?

To je ukrep omejevanja plačevanja prispevkov (zdravstvenih in pokojninskih) za delodajalce in delojemalce pri tistih zaposlenih, ki prejemajo višje dohodke. Pri določeni višini plače bi tako prispevke prenehali plačevati na podlagi odstotkov od plače, ampak bi se plačeval le določen znesek ne glede na višino plače.

2. Kaj bi prinesla socialna kapica?

"Strošek dela bi se tako zmanjšal in povečala bi se mednarodna primerljivost,“ ocenjuje Sašo Polanec iz ljubljanske ekonomske fakultete in nadaljuje, da bi tako podjetja lahko najela več zares vrhunskih strokovnjakov, ki bi ustvarjali visoko dodano vrednost in tako tudi večjo gospodarsko rast. A ukrep socialne kapice pomeni tudi manj vplačanih prispevkov v socialno blagajno. Po izračunih Pahorjeve vlade bi uvedba socialne kapice nad plačami 3.400 evrov bruto pomenila 235 milijonov evrov manj v socialnih blagajnah. Polanec na to odgovarja, da je prva možnost, da država tega ne nadomesti in le poveča porabo, druga pa je povišanje ali uvedba novih davkov.

3. Kdo bi od socialne kapice imel največ koristi?

Polanec ocenjuje, da je tistih posameznikov, ki bi imeli koristi od ukrepa socialne kapice v Sloveniji zelo malo, okoli pet do deset odstotkov: "To so tisti, ki bi potencialno lahko ustvarjali zelo visoko dodano vrednost, res dobri inženirji in managerji, res pa je, da bi bili razbremenjeni tudi slabi managerji.“ Če pa bi omejitev prispevkov res prinesla večjo konkurečnost podjetji in posledično gospodarsko rast, bi posredno lahko imeli korist vsi. 

4. Kdo se zavzema za uveljavitev socialne kapice?

Najbolj glasen podpornik ukrepa je trenutno stranka NSi, ki tudi z uveljavitvijo tega ukrepa pogojuje svoje sodelovanje v koaliciji. Za vzpostavitev socialne kapice so že pred leti navijali tudi v SDS, njeno uvedbo so napovedovali celo v koalicijski pogodbi iz leta 2012. Stranke levega političnega pola uvedbi ukrepa, ki bi omejil obračunavanja prispevkov za socialno varnost, večinoma nasprotujejo. Stranka Mira Cerarja pa je med pogajanji omenjala izraz delna socialna kapica, a se o podpori ukrepa še niso jasno izrazili. 

5. Kaj pomeni delna socialna kapica?

Delna socialna kapica bi lahko pomenila omejitev samo pri eni vrsti prispevkov, na primer zdravstvenih ali pokojninskih, pravi Polanec, ki ob tem izpostavlja, da bi to pomenilo tudi manjšo primerljivost s tujino. Še ena od različic socialne kapice, ki naj bi jo v koalicijskih pogajanjih predlagala SMC, je omejevanje prispevkov pri srednjih plačah na primer inženirjev, ne pa tudi najvišjih direktorskih.

Komentar Davida Juga o socialni kapici, slovenski miselnosti in politiki si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 4
  • erikkk 14:34 10.avgust 2014.

    dolg ne bo trajalo ko bo ljudem prekipelo teh bogataških ščurkov... Upam da so si karto za na mars že rezerviral ...

  • nina 15:49 09.avgust 2014.

    bolanim na duši in možganih ni pomoči edino zdrava kmečka pamet nas reši teh norcev.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:23 09.avgust 2014.

    Če bo bogataška kapica na koncu res uvedena bo še več neenakosti v državi. Pa že zdej nam izginja srednji sloj. Na koncu bomo imel dve skrajnosti. Ogromen revni sloj pa par 10% visokega sloja.