Slovenija
36 ogledov

Petdeset evrov za stekleničko slovenske mineralne vode

kumare, voda Profimedias
Družinsko podjetje Stanislava Pšeničnika, ki v Rogaški Slatini upravlja s hoteloma Sava in Zagreb, že nekaj časa izvaža tudi mineralno vodo pod lastno blagovno znamko ROI-Roitshocrene.

Nedavno so zanjo na ocenjevanju v kitajskem Guangzhouju prejeli dve nagradi, cena pa na neevropskih trgih dosega celo več kot 50 evrov za pollitrsko stekleničko. 

Mednarodno ocenjevanje v največjem kitajskem sejemskem mestu je tokrat pod okriljem sejma prehrambne industrije in ameriške organizacije Finewaters potekalo šele drugič, najboljše pa je izbrala petčlanska komisija, v kateri je bil tudi ustanovitelj in direktor podjetja Purelogica, ki od leta 2008 promovira in trži "premium" mineralne vode.

Ocenjevanja so potekala v štirih kategorijah, voda iz Rogaške Slatine pa je prejela zlato odličje za zunanjo podobo steklenice ter bronastega v kategoriji mineralnih voda z ogljikovim dioksidom. Kot je povedal Pšeničnik, je to poplačilo za trud, ki ga vlagajo v promocijo in trženje mineralne vode, ki je že v 19. stoletju veljala za eno izmed najbolj prepoznavnih v Evropi.

Njihova voda danes osvaja predvsem države vzhoda, Rusijo, Ukrajino, Kazahstan in Kitajsko, pa tudi Bližnjega vzhoda in Amerike. Na teh trgih pollitrska steklenica dosega ceno 50 in več evrov, zato zagotovo velja za najdražjo slovensko vodo.

Ni možnosti prodaje v Sloveniji

"Žal država tega potenciala ne prepozna, saj že od samega začetka onemogoča registracijo mineralne vode na trgu Slovenije in Evropske unije, kjer že pet let bijemo sodno bitko," je dejal Pšeničnik in dodal, da bi možnost prodaje v Sloveniji in EU za podjetje pomenilo hitrejšo rast, nove investicije in zaposlovanje, predvsem pa dvignilo ugled Rogaške Slatine in Slovenije kot države, ki spodbuja vrhunske izdelke z visoko dodano vrednost.

Spor med Pšeničnikom in Drogo Kolinsko se vleče že več kot desetletje, saj se vrtina nahaja na zemljišču, ki je v lasti njegovih hotelov. Država mu je že leta 2008 podelila koncesijo za črpanje mineralne vode, zato je kot enega od pogojev za pridobitev koncesije zgradil polnilnico vode. Ker je ministrstvo za kmetijstvo nato ugotovilo, da so že leta 2001 na isti vrtini dali soglasje za polnjenje vode z blagovno znamko Donat Mg, njegovi vodi blagovne znamke niso priznali.

Komentarjev 9
 • kapibara 18:32 17.julij 2016.

  kojak .. JE .. in to hišnik ker je prepozno vklopil klimo in jim je postalo vroče, ob objavi te notice..

 • Lejla Bilković 18:14 17.julij 2016.

  Poglejte ta link: https://www.facebook.com/profile.php?id=100012671837170Toplo vam priporocam to osebo,ki mi je pomagala,ko mi je bilo v zivljenju najtezje.Imela sem velike financne tezave,dolgove iz katerih nisem videla izhoda.Z njegovo pomocjo sem se uspela vrniti ba pravo pot.Moje zivljenje ima spet smisel ...prikaži več in zato smo mu hvalezni jaz in moja druzina..Priznam bila sem zelo skepticna kar se tice teh stav,saj je veliko prevarantov v tem "poslu"in zato je resnicno tezko najti osebo,ki je iskrena in postena kot je on.Vzemite si cas in poglejte njegov profil,prepricajte se sami..Lep pozdrav!!!

 • Avatar Leon
  Leon 18:13 17.julij 2016.

  Kaj pa polnilnica .................Voda Juliana d.o.o.Tržič ? To je privat ,če kaj poznam .