Slovenija
516 ogledov

Petsto evrov kazni, če otroka ne cepite

slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock Shutterstock
Obvezno. 
Inšpektorji predlani obravnavali 350 staršev, ki ne želijo cepiti otrok, 14 so jih oglobili. Neobvezno. 
Ministrstvo za zdravje išče rešitev, ki bi ob neobveznem cepljenju ohranila visoko precepljenost.

Zdravstveni inšpektorat je predlani obravnaval nekaj več kot 350 primerov prijav zdravnikov o opustitvi obveznega cepljenja. V sedmih primerih so morali starši, ki so odklonili obvezno cepljenje, plačati kazen 500 evrov.

Dva tisočaka na leto

Za šolske otroke in mladino je obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, davici, tetanusu in hepatitisu B.

Kazni trajajo, dokler ni otrok cepljen. Najhujša kazen je 500 evrov, na pol leta za vsakega starša, torej 2.000 evrov na gospodinjstvo na leto,” razlaga Špela Urbanc iz Civilne iniciative za prostovoljno cepljenje.

V Sloveniji je v skladu z veljavno zakonodajo možna opustitev cepljenja le iz medicinskih razlogov, vendar ta postopek uporabljajo predvsem tisti starši, ki iz različnih razlogov cepljenje odklanjajo,” pravijo na ministrstvu za zdravje. “Ne zavzemamo se za odpravo cepljenja, temveč za svobodo pri odločanju glede cepljenja. Pravzaprav se sploh ne ve, ali so cepiva učinkovita ali ne in ali so varna ali ne. Država ne bi smela nikogar siliti v nekaj, kar je tako zelo brez definicije,” pravijo v iniciativi za prostovoljno cepljenje.

Obljuba še kar v zraku

O pravici svobodne izbire cepljenja so pred desetimi leti presojali ustavni sodniki. Ti so menili, da tako imenovana kolektivna varnost prebivalstva presega morebitno škodo, ki utegne nastati posameznikom zaradi stranskih pojavov cepljenja.

Ministrstvo za zdravje je lani spomladi, potem ko je prejelo peticijo 5.500 staršev, ki ne želijo cepiti svojih otrok, napovedalo skorajšnjo spremembo zakona o nalezljivih boleznih, s katero bi odpravili kazni za starše, ki ne želijo cepiti otrok. “Izhodišča za spremembe zakonodaje ministrstvo za zdravje preverja s strokovno javnostjo. Iskali bomo rešitve, s katerimi bomo obdržali visoko precepljenost otrok. Spremembo zakona o nalezljivih boleznih je ministrstvo uvrstilo v normativni program dela vlade v letošnjem letu,” odgovarjajo na vprašanje, kaj se dogaja z napovedanimi spremembami.


Komentarjev 27
  • jelicaslo 16:40 02.junij 2016.

    Naša dobila pri 1. dozi proti Hepatitisu B, mali epileptični napad, bledica( bila je kot stena bela) bolečine v trebuhu in glavi. Me zanima kaj bo rekel pediater na drugem cepljenju, v navodilu za uporabo cepiva, so to "redki stranski ...prikaži več učinki" , ki pa jih v navodilu pri pediatru ni. Normalno, da je ne bom dala cepiti, še druge doze, kaj naj naredim iz nje, epileptičnega bolnika, ali kaj? Za tiste, ki zagovarjate cepljenje pod vsako ceno. Vsa cepiva ne morejo ustrezati za vse otroke, tako kot tudi ne vsa zdravila. Pa komu še to ni logično?

  • JONIJONI 00:05 01.junij 2016.

    Slovenci smo super ljudje 100% odporni proti stranskim učinkom cepiv.Vse ostale evropske države imajo dolge sezname ljudi poškodovanih od cepiv, samo v Sloveniji ni nihče. Tisti, ki sprašujete o stranskih učinkih, katere naši pediatri zanikajo ali pa navajajo ...prikaži več samo blage, preberite si originalna navodila, ki so priložena cepivu in ne tistega zmazka, ki vam ga da pediater v roke, ko privolite v cepljenje vaših otrok!!!! Ta ista navodila so tudi dosegljiva na spletu na strani proizvajalca cepiv. Na vašo žalost pa so v angleščini.

  • Kobrowsky Skrapomspy 15:34 12.januar 2014.

    Ker so se ljudjé začéli umivati med prsti :>