Slovenija
11520 ogledov

Piki komarjev v novembru – je na pohodu nova vrsta?

Komarji Profimedia
Ponekod v Sloveniji so bili komarji aktivni tudi ob koncu oktobra in v začetku novembra. Preverili smo, kje tiči razlog ...

Komarji so v letu 2022 veselo pikali še pozno v jesen, ponekod smo jih odganjali še v začetku novembra. Zanimalo nas je, ali je za to krivo ogrevanje ozračja ali morebiti vrsta komarja, ki je odporna na mraz. Kot smo poročali poleti, so se italijanski mediji razpisali o tako imenovanem "korejskem komarju", ki je odporen na mraz. Za pojasnila in rezultate letošnjega monitoringa komarjev smo se obrnili na raziskovalko in asistentko z Univerze na Primorskem FAMNIT dr. Katjo Adam.  

Je pokazal monitoring v 2022 kaj novega? Kaj posebnega?
Letošnji ulov v primerjavi z lanskim ni bil tako obilen. Od aprila do oktobra 2022 smo ujeli približno 21.500 odraslih komarjev, lani pa kar 14 tisoč več. Najmanjše število ujetih odraslih komarjev letos v primerjavi s prejšnjima letoma je posledica majhne količine padavin v obdobju glavne sezone pojavljanja odraslih komarjev med aprilom in oktobrom. Zaradi tega so imeli komarji na voljo manj vodnih habitatov za razvoj od jajčec do odraslih osebkov.

Vrstno najbogatejše območje z največ zabeleženimi vrstami je bilo že tretje leto zapored kopersko območje z 20 vrstami, s 14 zabeleženimi vrstami sledijo Grosuplje, Postojna in Ribnica – Kočevje. Najmanj vrst smo ulovili na območjih Kranjska Gora, Sevnica in Ljubljana, in sicer le pet vrst.

Med območji je z največjim številom zabeleženih odraslih osebkov letos izstopalo Goričko, kjer smo v celi poletni sezoni ujeli 3.398 komarjev, večino junija, ko smo ujeli 1.846 komarjev.

Letos smo zaključili tudi z določanjem vrst s pomočjo genetike. Tako smo v celotnem trajanju projekta zabeležili 35 vrst komarjev.

Dr. Katja Adam | Avtor: Dr. Katja Adam Dr. Katja Adam
V začetku novembra so bili na Goriškem še vedno prisotni komarji in tudi pikali so – je to zaradi temperatur ali so morda za to krive tudi nove vrste?
Ne gre za nove vrste, ampak kot ste na začetku rekli, je to zaradi temperatur. Še vedno je bilo vlažno in toplo, kar komarjem ustreza. Z znižanjem temperatur v prihodnjih dneh pa tudi odrasli komarji ne bodo več aktivni.

V Italiji so zaznali vrsto komarja, ki živi v višjih legah. "Korejski komar" naj bi bil odporen tudi na nizke temperature ... Za kakšno vrsto komarja gre, smo ga zaznali tudi pri nas?
Korejski komar je po biologiji zelo podoben tigrastemu in japonskemu komarju, vse tri vrste so invazivne in prisotne v Sloveniji. Za vse tri je značilno, da se prenašajo kot slepi potniki z avtomobili in drugimi prevoznimi sredstvi, njihova jajčeca in ličinke pa s trgovino z odpadnimi pnevmatikami. Samice svoj krvni obrok zaužijejo podnevi in jajčeca odlagajo v razne umetne vodne zadrževalnike, kot so posode, sode, vaze in tako dalje.

To vrsto smo prvič popisali v mestu na Dravskem polju že leta 2013 in tam je še vedno prisotna. Leta 2019 smo jo odkrili tudi v širši okolici Nove Gorice in leta 2020 dodatno v bližini Tolmina. Na vseh omenjenih lokacijah smo komarje popisali tudi v letošnjem letu, se je pa vrsta razširila tudi bolj južno, proti Obali.

Kaj pomeni razširitev tega komarja k nam – bodo pikali tudi pozimi?
Korejski komar je res odporen na mraz, kar pa ne pomeni, da odrasli komarji preživijo našo zimo in se tudi pozimi hranijo. Skrb, da bi nas ti komarji “pikali” tudi pozimi, je torej odveč. Podobno kot tigrasti komarji tudi korejski naše zime preživijo na stopnji jajčec. Ta so odporna na nizke temperature in izsušitev, ob ugodnih temperaturah se spomladi iz njih izležejo ličinke. Res je, da so, kar se tiče temperatur, nekoliko bolj odporni na nizke temperature kot na primer tigrasti komarji, zato se tudi v okolju odrasli komarji spomladi pojavijo mogoče kakšen mesec prej in preživijo nekoliko dlje, niso pa nikjer aktivni čez celo leto.

komarji, pik Raziskava Zdravje Pomembno odkritje: Zato so nekateri pravi "magnet za komarje" Komarji Znanstveno odkritje Zdravje Odkritje: komarji zavohajo ljudi, ki so okuženi z določenimi virusi Tigrasti komar Zdravje Urgenca: "Zaradi pikov komarjev tudi sredi noči prihajajo po pomoč"

Kdaj se morajo začeti občine dogovarjati, da bi v 2023 načrtno zatirale komarje? Je bilo v letu 2022 teh občin več, manj kot pretekla leta, kaj pričakujete za naprej?
Z dogovarjanji bi se morale začeti ukvarjati kmalu, najkasneje v začetku leta, v aprilu pa že začeti z apliciranjem sredstev proti komarjem.

Kot sem seznanjena, je bil seznam občin, ki so zatiranje izvajale letos, podoben tistemu iz lanskega leta.

Kakšne so sicer vaše napovedi za količino komarjev v naslednjih letih glede na ogrevanje ozračja?
Najprej naj omenim to, da komarjem ne ustrezajo samo višje temperature, ampak mora biti tudi dovolj padavin, ki omogočajo njihov razvoj. Letošnje poletje je bilo toplo in suho, kar pa komarjem, kot sem na začetku povedala, ni najbolj ustrezalo, saj smo letos ujeli veliko manj odraslih osebkov v primerjavi z lanskim letom, ko jih je bilo zaradi obilnih padavin spomladi več.

Tako da če se bodo temperature dvignile in ne bo pa padavin, to še en pomeni, da bo komarjev tudi več. Lahko pa toplejše podnebje pomeni, da bodo komarji aktivni dlje časa v sezoni ali pa da se bodo nekatere vrste na račun tega spremenile območje svoje razširjenosti.

Komentarjev 2