Slovenija
13 ogledov

Pitna voda je dražja

Štefan Velečič, direktor Komunale Trebnje, je pojasnil, da bodo dokončne cene pr Žurnal24 main
Komunala Trebnje. Cene za pitno vodo poenotene, cene za ravnanje z odpadki še nespremenjene.

Komunala Trebnje je v zadnjih dveh letih poslovala negativno. Med glavnimi razlogi so že sedem let nespremenjene cene komunalnih storitev, je pojasnil direktor Štefan Velečič. Ta mesec uvajajo novo ceno za pitno vodo, ki bo gospodinjstvo mesečno stala med tri in 4,5 evra več.

Razlika zaradi števcev
“Spremembo cene sta sprejela dva občinska sveta: v Trebnjem in Mokronogu, v Šentrupertu pa pričakujemo, da se bo to zgodilo v kratkem,” je pojasnil Velečič. Večino denarja od podražitev bodo dobile občine. “Mi dobimo dobrih 15 odstotkov, ostalo pa je omrežnina, ki jo po novem dobijo občine in s temi sredstvi zagotavljajo obnovo in novogradnje vodovodnih sistemov,” je pojasnil.

“Do decembra smo obračunavali pitno vodo različno za gospodinjstvo, gospodarstvo in negospodarstvo. Zdaj je cena enotna ne glede na to, kdo je uporabnik. Razlika se pojavi zaradi omrežnine,” je izpostavil Velečič in dodal, da bo uporabnik, ki ima števec večjega premera, plačeval višjo omrežnino.

Rumene vreče
Odpadki.Vsa gospodinjstva v občinah Trebnje, Mokronog - Trebelno in Šentrupert bodo dobila rumene vreče, v katere bodo odlagali predvsem embalažo. V večjih središčih, kot je Trebnje, bodo uvedli odvoz biorazgradljivih odpadkov, preostali občani pa bodo te odpadke kompostirali na svojih kompostnikih. Rumene vreče bodo uvedli, ko bodo občinski sveti potrdili tarifni del pravilnika za obračun teh storitev.


Še brez soglasja za odpadke
Več kot pol leta želijo v komunali povečati tudi cene za ravnanje z odpadki. “Nekajkrat smo to tematiko obravnavali v vseh treh občinah. Žal soglasja na naš predlog nismo dobili. Nazadnje je to problematiko konec decembra obravnaval nadzorni svet komunale in pogojno pristal na naše predloge,” je pojasnil Velečič. Predlagali so, da bi do ustanovitve centra za ravnanje z odpadki Cero Globoko na deponijo odlagali tudi od drugod. “Stroške bi pokrivali iz teh prihodkov in posredno občanom zmanjšali položnice,” je povedal direktor.

Dvakrat višje cene?
Sicer pa bodo v prihodnje položnice za ravnanje z odpadki zagotovo višje, je prepričan Velečič. “Pričakovati je, da bo končna cena, ko bo enkrat potrjena na vseh treh občinskih svetih, glede na zdajšnjo približno dvakrat višja,” je še pojasnil.

 

“Odpadki se bodo obračunavali po številu članov v gospodinjstvu. Pri enočlanskem gospodinjstvu bo posameznik plačeval približno enako kot do zdaj, pri tri- ali štiričlanskem gospodinjstvu pa bo tolikokrat dražje,” je še izpostavil Velečič in dodal, da bodo na tak način zagotovili pošten obračun oddanih odpadkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.