Slovenija
9362 ogledov

Takšno je stanje v Pivki

Pivka med izbruhom novih okužb
1/14
Žurnal24
Javne površine so v Pivki večinoma prazne.

Žarišče lokalna proizvodnja

Virus se v Občini Pivka hitro širi, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V soboto so v občini imeli pet aktivnih okužb, včeraj je število naraslo na 18. Eno od žarišč je v podjetju Pivka perutninarstvo, kjer so včeraj zabeležili še dodatnih 18 okužb pri zaposlenih, ki pa so bili že pred tem večinoma v karanteni oziroma v samoizolaciji. Zaposleni sicer prihajajo iz različnih občin, je pa od skupno 550 delavcev trenutno odstotnih 50. Lokalni Radio 94 poroča, da bo NIJZ v petek najverjetneje v Pivko pripeljal mobilno ekipo, ki bo vzela bris vsem zaposlenim.

Pivka med izbruhom novih okužb | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

"Čutiti je zaostren inšpekcijski nadzor"

Župan Robert Smrdelj je na včerajšnji tiskovni konferenci vlade poudaril, da je stvar resna. "V Pivki je situacija zahtevna, vendar mislim, da gremo lahko s strogim držanjem pravil dokaj mirno skozi občutljivo obdobje 14 dni, ko mislim, da se bodo stvari umirile," Smrdelj vseeno ostaja optimističen. Povedal je, da so pred časom prejeli informacijo, da se je nekdo, ki je bil potrjeno okužen s koronavirusom in zatorej v strogi izolaciji, vozil z avtom po občini, a na srečo je bil primer osamljen. Pivški župan je dejal tudi, da je v občini "čutiti zaostren inšpekcijski nadzor"

Pivka med izbruhom novih okužb | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Nič več športnih dejavnosti v zaprtih prostorih

Občani so položaj očitno sprejeli precej resno, saj so javne površine večinoma prazne, z izjemo stadiona, kjer potekajo športne dejavnosti. Te so se morale po navodilih občine preseliti iz notranjih športnih površin na prosto. "Pivka je v dveh dneh postala skorajda kot mesto duhov," pove mimoidoča občanka.

Pivka med izbruhom novih okužb | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

V karanteni naj bi bilo 40 otrok

Tudi v OŠ Pivka je situacija precej zaostrena. Po naših neuradnih podatkih je v karanteni vsaj 40 otrok - torej ne več le en razred - in tri zaposlene, ena od zaposlenih delavk pa je potrjeno okužena s covidom-19.

Pivka med izbruhom novih okužb | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Dobili dodatnega zdravnika, a brise še vedno jemljejo le trikrat tedensko

Danes so v Občini Pivka vse občane ponovno pozvali, da v primeru znakov okužbe s covidom-19, kot so vročina, slabo počutje, driska, kašelj, težko dihanje, izguba vonja in okusa pokličejo po telefonu ali posredujejo elektronsko sporočilo svojemu izbranemu osebnemu zdravniku. Občanom so zagotovili tudi dodatnega zdravnika, ki jim bo vsak dan od 9. do 16. ure na razpolago po telefonu in bo imel, ne glede na lečečega zdravnika, pooblastilo, da jih pošlje na testiranje, saj so bili po Smrdeljevih navedbah zdravniki preobremenjeni in so bili nedosegljivi na telefonskih številkah. Po podatkih z uradne spletne strani sicer v ZD Postojna brise še vedno izvajajo le 3-krat tedensko, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih od 9. do 12. ure.

Testiranje na covid-19 Postojna | Avtor: Posnetek zaslona Posnetek zaslona

Covid in otroci Covid-19 Slovenija V tej slovenski občini dodatne omejitve in zapiranja zaradi naraščanja okužb

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Snežinko 09:52 17.september 2020.

    Zadeva je "kao" kritična, a bodo šele v peter prišli in testirali vse ostale zaposlene. Do tedaj pa se lahko mirno sprehajajo po svetu in trosijo morebitni virus okoli. Pa razumi, če moreš...

  • sam1 08:09 17.september 2020.

    Ravno včeraj sem hotel spiti eno dobro kavo na terasi znanega lokala v Pivki,pa je bilo vse zasedeno-sedaj pa verjemi ,če hočeš.....

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 07:22 17.september 2020.

    Ma ne serte, ni res. Kdo je imel cel dan časa da je počakal da se gostilne in parki spraznijo da naredi te slike. Ne delajte panike med ljudmi!!!!!