Slovenija
4755 ogledov

Plačali, vpisani v zemljiški knjigi, pa jim grozi, da ostanejo brez stanovanja

slovenija 07.02.13. poslovno stanovanjski center Eda v Novi Gorici, foto: suzana Suzana Kos
Razlog za zaplet je napačno narejen lastninski elaborat.

Stanovalci in lastniki poslovnih prostorov v centru Eda v središču Nove Gorice v teh dneh prejemajo z novogoriškega sodišča izbrisne tožbe na njihovo etažno lastnino. Tožbo je vložilo podjetje Elcom in pet posameznikov, ker naj bi bil napačno narejen lastninski elaborat. 

Stanovalci in lastniki morajo, kljub temu da se s tožbo ne strinjajo, nanjo utemeljeno odgovoriti v 30 dneh. V nasprotnem primeru bi lahko vseh 67 lastnikov ostalo brez svoje lastninske pravice, čeprav so stanovanja in poslovne prostore pošteno plačali in so kot lastniki tudi vpisani v zemljiški knjigi.  

Med njimi je tudi 40 lastnikov stanovanj, pa tudi nekatera podjetja in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Rok za pritožbo že teče

V sredo zvečer so imeli sestanek, da bi se dogovorili, kaj storiti in kako odgovoriti na tožbo. Nekateri med njimi so pošto že dvignili in jim tako teče 30 dnevni rok za pritožbo. 

Med toženimi je tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je po stečaju Euroinvesta kupila precejšnje število poslovnih prostorov na dražbi. Na shodu so pričakovali tudi njihovega predstavnika, ki pa ga tudi tokrat ni bilo.

Najvišja novogoriška stolpnica, center Eda, je bila zgrajena leta 2011 v centru Nove Gorice. Zgradilo jo je novogoriško podjetje Evroinvest in vanjo vložilo 40 milijonov evrov. Stavba ima 20 nadstropij, v petih podzemnih etažah so parkirna mesta, v treh pritličnih etažah trgovsko-storitveni del, v osmih etažah pa pisarniški del, stanovanja pa so urejena v štirih najvišjih etažah.

Avgusta 2015 je bil na podlagi sklepa novogoriškega sodišča uveden stečaj podjetja Euroinvest. V stečajnem premoženju se je tako znašel tudi center Eda.

Eda Center Nova Gorica nova gorica Slovenija Je stavba za mimoidoče že nevarna?

Čemu tožba?

Tožniki želijo s tožbo poplačati svoje terjatve do Euroinvesta, saj bi ob uspeli tožbi stanje lastništva v Eda centru vrnilo na začetek pred prodajo in bi tako lahko sami za nizko vsoto kupili stavbo.

Lastniki so na zboru predvsem spraševali, kako je mogoče, da je ob vseh polnomočnih sklepih in vpisu lastnine v zemljiško knjigo prišlo do tovrstne tožbe. Tožijo jih upniki družbe Euroinvest v stečaju, med njimi tudi nekdanji zaposleni v Euroinvestu, ki so izdelali sporni lastninski elaborat.

Nekateri lastniki so prepričani, da je primer sporen in da je treba raziskati ozadje.

slovenija 07.02.13. poslovno stanovanjski center Eda v Novi Gorici, foto: suzana Slovenija Dacarji se še ne bodo selili

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Lara_Woodhouse 15:57 28.september 2018.

    Dobra novica zdaj ponuja Google spletno poslovanje na domu. Za 3 ure na spletu lahko zaslužite do 958 do 1327 dolarjev na dan doma. To delo sem začel in še nikoli nisem bil srečnejši in zdaj ga delim z vami, ...prikaži več zato ga lahko preizkusite tudi. Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran za več podrobn0stii ... ........ ➤➤➤ www.WebJob98.Com

  • mb 14:54 28.september 2018.

    to je možno samo v banana republiki slovenija če je vse kupljeno s pogodbo in z vpison v ZK ni bilo problemov potem, bi moralo biti v vsaki normlani državi ok. ampak slovenija je dežela butalcev in raj za mafijo

  • Avatar Leon
    Leon 13:50 28.september 2018.

    Beretta je zakon !