Slovenija
23 ogledov

Plačani dobro, delali slabo

Luka Koper, predsednik uprave Gregor Veselko (levo) in predsednik nadzornega sve Suzana Kos
Luka Koper. Uprava in nadzorniki lani podjetje stali 660 tisočakov; delničarji brez dividend že leta.

Na skupščini Luke Koper uprava in nadzorni svet (NS) nista dobila razrešnice za lansko poslovno leto. “Kje pa so dividende?” je zanimalo enega od delničarjev. Teh je blizu 13 tisoč, dividend pa niso dobili od leta 2008; tudi lani ne, saj Luka ni imela bilančnega dobička, v minus pa jo je sicer potegnila njena naložba v Intereuropi.

Veselku 70 tisočakov neto

Uprava Luke je lani prejela skupaj dobrih 541 tisočakov bruto, nadzorniki pa skoraj 120 tisoč evrov. Uprava je bila dobro nagrajena, predsednik Gregor Veselko je dobil skoraj 70 tisočakov neto, čeprav je NS nezadovoljen. “Uprava ne deluje enotno, nezrelo se je odzvala ob lanski avgustovski stavki žerjavistov, izgubila je kredibilnost pri zaposlenih,” je včeraj našteval predsednik NS Janez Požar.

Ker predlog malih delničarjev za zamenjavo štirih nadzornikov ni uspel, ti nadaljujejo mandat. Ker ni bil izglasovan niti predlog za uvedbo enočlanske uprave, je Požar zdaj dopustil možnost razrešitve uprave. “Bomo videli,” pa nam je odgovoril Veselko, ko smo ga vprašali, ali se bo s funkcije morda poslovil raje kar sam.

Komentarjev 1
  • Vseslovensko Združenje Malih D 10:21 10.julij 2012.

    LUKA KOPER – Presenetljiv razplet včerajšnje skupščine – brez razrešnic Upravi in Nadzornemu svetu, brez odpoklica Nadzornikov in brez sprememb Statuta, 09.07.2012http://www.vzmd.si/novice/luka-koper-presenetljiv-razplet-danasnje-skupscine-brez-razresnic-upravi-in-nadzornemu-svetu-brez-odpoklica-nadzornikov-in-brez-sprememb-statutaDanes se je v Kopru odvijala 20. skupščina družbe Luka Koper, d.d., na kateri je ...prikaži več bilo prisotnega 79,01 % kapitala z glasovalno pravico. Delničarji so se na skupščini seznanili s čisto izgubo družbe za leto 2011, v višini 1.849.205,32 €. Ob tem je predsednik Uprave dr. Gregor Veselko pojasnil, da bi bil siceršnji rezultat, brez slabitve povezane z družbo Intereuropa, znašal 12.9 mio € - iz tega naslova je v preteklih štirih letih bilo kar 44,9 mio € izgube.Na precejšnje začudenje Uprava in Nadzorni svet družbe nista prejela razrešnic, saj je proti glasoval večinski lastnik Republika Slovenija, oz. natančneje Agencija za upra