Slovenija
7218 ogledov

Plenković udaril nazaj prek meje

Andrej Plenković EPA
Hrvaški premier Andrej Plenković pravi: "Smo, kjer smo."

Vodja hrvaške vlade Andrej Plenković je znova zanikal, da uradni hrvaški vrh stoji za prisluhi, v katere se je ujel lobist Ivan Tolj, čeprav je ta v telefonskem pogovoru ob poskusu vplivanja na objavo Pop TV trdil ravno to.

V pogovoru za hrvaško nacionalno televizijo HRT je Plenković odgovarjal na vprašanja glede vohunskih afer, v katero naj bi bila država vpletena tako v Sloveniji kot v Bosni in Hercegovini. 

Zanikal je, da bi hrvaške obveščevalne službe v BiH karkoli podtikale. Glede Slovenije pa je dejal, da je že "zelo jasno povedal, da hrvaška vlada ni pretendentka, da bi vplivala na medije na Hrvaškem, kaj šele v drugih državah".

Borut Pahor Slovenija Pahor spregovoril o sosedih

Po poročanju STA je Plenković znova poudaril, da je Hrvaška zapustila arbitražni postopek, potem ko ga je Slovenija kompromitirala. Kot je dodal, je bil dogovor med agentko Slovenije in sodnikom v arbitražnem svetu, ki ga je določila Slovenija, da bi vplivali na druge arbitražne sodnike.

"Če bi se to zgodilo na kakšni trgovski arbitraži v Parizu ali celo morda pred hrvaško gospodarsko zbornico, zagotavljam, da bi tako sodniki kot agenti absolutno izgubili svoj status sodnika ali odvetnika. Do smrti ne bi mogli več priti do nobene arbitraže," je dejal.

Spomnil je, da je Hrvaška vstopila v arbitražni postopek, potem ko je imela blokiranih 14 poglavij v pogajanjih za članstvo v EU, ter je bil to predpogoj za zapiranje poglavij. Izpostavil je, da je Hrvaška vstopila v proces v dobri veri ter da obžaluje, kar postopek ni tekel do konca, kot bi bilo treba.

"Smo, kjer smo. Želimo sporočili Sloveniji, da lahko v pogovorih uredimo odprta vprašanja, predvsem mejo," je dejal.

Marjan Šarec Hrvaška Slovenija Šarec: To sem povedal kolegu Plenkoviću, vzel je na znanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • janez363 19:19 15.april 2019.

    Vse to je zakuhal jojo pa še naprej ga serje z nekakšnim predlogom o možnosti dvostranskega dogovarjanja. S tem izničuje arbitražno razsodbo, prekleta baraba.

  • Papaja Popi 15:38 14.april 2019.

    Hvatarji bodo vedno srali. Sedaj, ko je mreža na meji je treba to izkoristiti. Začeti je treba ogrevat Kolpo in naseliti krokodile vanjo. Potrebno bo tudi povišati ograjo, da tudi ptica ne zleti čez Kako se vse to lepo sliši ! ! ! ! ! ! ! ! !

  • leonardo 07:48 14.april 2019.

    Hm, spet mi nekaj ne štima. Če pri nas na sodišču proti kriminalcu predložijo prisluh in ga predložijo sodišču ne velja, ker je pridobljen na nezakonit način. Ta Tolj ali karkoli že je ta Hrvat je bil prav takko ujet ...prikaži večt s prisluhom. Plenkovič zanika in ignorira. Torej za vse ne velja. Zakaj hrvat ne gre mimo prisluha dveh slovenskih diplomatov, češ saj ne velja. Ker za HRVATE vedno veljajo zakoni, ki njim pašejo. To so pač potuhnjenci, ki nikoli ne bodo boljši! Res škoda, da imamo takšne sosede.