Slovenija
2369 ogledov

Šarec: To sem povedal kolegu Plenkoviću, vzel je na znanje

Marjan Šarec
Premier Marjan Šarec je govoril s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem.

Premier Marjan Šarec je po koncu posebnega vrha EU o brexitu v Bruslju v povezavi s prisluškovalno afero glede arbitraže sporočil, da je hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću "povedal, kaj nas moti". Povedal mu je, da v prihodnje od Hrvaške pričakujemo, da se vzdrži neevropskih dejanj in slabih praks, je povzel.

Šarec tudi pričakuje, da bosta Slovenija in Hrvaška nekoč resnično v prijateljskih odnosih, saj danes težko rečemo, da smo čisto prijatelji, ker imamo še nekaj odprtih vprašanj. "Ne pomeni pa to, kot so nekateri želeli prikazati, da mi ustvarjamo neke razmere in se nekaj gremo," je dejal.

Prisluškovanja Slovenija Simono Drenik, ujeto v prisluhe hrvaške SOE, bodo zaslišali

"Mi smo kot suverena država izrazili nestrinjanje s takimi ravnanji. Pričakujemo, da bo arbitražna razsodba implementirana. To sem povedal Plenkoviću in je vzel na znanje," je pojasnil premier. Na vprašanje, kako se je odzval hrvaški premier, ki sicer zavrača vse očitke, je Šarec odgovoril: "Saj tudi meni ni nič priznal."

Z Junckerjem o tem ni govoril

Na vprašanje, ali je o tem govoril tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, je Šarec odgovoril, da sta izmenjala dve besedi o brexitu, kar je bila tokratna tema, ne pa o prisluškovalni aferi v povezavi z arbitražo, saj da je Evropska komisija že povedala svoje mlačno stališče.

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Slovenija Simono Drenik po aferi premestili na ministrstvo za pravosodje

Šarec je sicer ob prihodu na vrh izpostavil, da ga žalosti mlačen odziv Evropske komisije na prisluškovalno afero v povezavi z arbitražo, saj da bi od komisije pričakoval poudarek, da je treba spoštovati vladavino prava in da so pritiski na medije nedopustni, še zlasti, če gre na pritiske iz sosednje države.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • wingspan15 09:54 11.april 2019.

  Da bi vzel na znanje, pa močno dvomim.

 • Avatar olor
  olor 08:55 11.april 2019.

  Boli k... egoista plenkoviĆa kaj mu je povedal.

 • sam50 08:24 11.april 2019.

  Škoda je,da SLO in HR politika dela razdor med dvema sosednjima narodoma,žal pa na obeh straneh ravno dovolj tistih,kateri sovražijo tudi sami srbe in širijo sovraštvo in nestrpnost med ljudmi.

Sorodne novice