Slovenija
8780 ogledov

Po 30 urah rešili poškodovano jamarko, takšno je njeno stanje

Reševanje iz jame Jamarska reševalna služba
Zaključila se je reševalna akcija v Vranjedolski jami pri Dolenji vasi pri Cerknici.

Po 30 urah reševanja se je uspešno zaključila reševalna akcija v Vranjedolski jami pri Dolenji vasi pri Cerknici. Jamarskim reševalcem je okoli 4. ure zjutraj uspelo na površje dvigniti poškodovano jamarko, ki so jo nato prepeljali v nadaljno zdravstveno oskrbo, poroča Radio 94.

Vodja regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je za STA povedal, da so ponesrečenko s helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana. Ponesrečenka je že ves čas od nesreče v nezavesti. Po Curkovih besedah je imela po prihodu iz jame normalen pulz in pritisk. 

Reševalcem je ponesrečenko uspelo prinesti na površje štiri ure in pet minut po tem, ko so začeli zahtevno pot s kraja nesreče. Do nesreče je prišlo na globini približno sto metrov. Ko so jamarko prinesli iz jame, so jo najprej z reševalnim vozilom prepeljali do Cerknice, kjer je čakal helikopter Slovenske vojske in poletel v klinični center v Ljubljani.

"S tem smo zagotovili, da je v najhitrejšem možnem času prišla do zdravniške oskrbe ter da smo se izognili jutranjim prometnim konicam in nevarnosti novih nesreč," je dejal Curk, ki je pohvalil delo reševalcev v izjemno zahtevnih razmerah.

Jama na več mestih preozka, zato so jo morali minirati

Reševalci so se pri reševanju soočali z veliko težavami. Jama je namreč nova, zato so morali biti pri reševanju še posebej previdni. Ker je bila jama na več mestih preveč ozka za iznos, so morali določene dele minirati. V poznih popoldanskih urah so včeraj začeli z iznosom ponesrečenke iz jame, a so morali reševanje v nekem trenutku prekiniti in na delo spet poslati ekipe za miniranje. Nekaj po 22. uri so le lahko nadaljevali z reševalno akcijo.

Nesreča se je zgodila v soboto zvečer. Izkušeni jamarki je pri raziskovanju nove jame na glavo padel kamen, ki ji je razbil čelado. Pri tem je utrpela hude poškodbe glave in izgubila zavest. V jami je bila skupaj s še petimi jamarji. Po nesreči je eden od njih odhitel iz jame po pomoč, drugi pa so ostali pri njej in ji pomagali. S pomočjo reševalne ekipe so jo namestili v toplem bivaku, kjer je bila v času, ko so reševalci delali na tem, da so pripravili pot za iznos iz jame. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 4
  • Kmodri 21:07 17.april 2023.

    Naše zdravstvo je jama brez dna! Naj ga rešijo jamarji.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 09:22 17.april 2023.

    Z veseljem napišem bravo in hvala reševalci in ponesrečenki hitro in kvalitetno okrevanje

  • Avatar NickMason
    NickMason 07:50 17.april 2023.

    Bravo