Slovenija
23393 ogledov

Po desetih letih hišo prodajajo za polovično ceno

slovenija 14.09.11, Pivka, Kettejeva ulica, stanovanja, hise, nepremicnina, hisa
1/2
Anže Petkovšek
Stanovanjski sklad Republike Slovenije bo kmalu na dražbi prodajal deset let staro vrstno hišo v Pivki.

Vrstne hiše v Pivki so eden od simbolov napačne politike stanovanjskega sklada v preteklosti. Leta 2008 zgrajene hiše so za več kot tri milijone evrov odkupili od podjetja Galop, ki je v lasti Željka Mikliča in njegove matere Katarine Tanasijević.

Nato več let niso uspeli prodati niti ene hiše, najprej so bile cene okrog 170 tisoč evrov, nato so jih za dražbo leta 2011 znižali za 15 odstotkov na približno 144 tisoč evrov, a si jih nihče ni prišel niti ogledat, kaj šele, da bi plačal varščino, zato je dražba odpadla.

Po desetih letih prodane štiri hiše, dve prazni, 18 jih je v najemu

"V Pivki trenutno oddajamo v najem 18 hiš, dve hiši sta prazni in se pripravljata za vključitev v seznam za nepremičnin za prodajo ter bosta prav tako predmet prodaje na elektronski javni dražbi. Na elektronski javni dražbi so bile doslej prodane štiri hiše v Pivki, ena še ni bila prodana in bo vključena v prihodnje elektronske javne dražbe," pojasnjujejo na stanovanjskem skladu.

"Hiša v Pivki je bila pred vključitvijo v seznam nepremičnin za prodajo vključena v postopke javnega najema. Stanovanjski sklad RS nepremičnine, za katere ni interesa za najem ali so poslovno nepotrebne prodaja preko elektronske javne dražbe," so še dodali.

Prodaja hiše Stanovanjskega sklada RS v Pivki, Petelinjski greben | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Izklicna cena deset let stare vrstne hiše v Pivki bo 90.250 evrov, kar pomeni, da je hiša v desetih letih izgubila približno polovico vrednosti. Januarja so bile na dražbi izklicne cene  izklicne cene od 105 do 117 tisoč evrov. 

Stroškov z vzdrževanjem dolga leta praznih hiš in financiranjem tega zgrešenega nakupa državni stanovanjski sklad ni nikoli razkril. Strošek vzdrževanja prazne hiše naj bi bil po ocenah poznavalcev med 600 in 800 evrov na leto, kar za vse hiše znese od 14.400 do 19.200 evrov na leto.

Pivka NASEDLA NALOŽBA Slovenija Nasedla naložba: Stanovanjski sklad pa pesni

Hiše za slabega pol milijona gredo pa za med

Za med pa gredo očitno astronomsko drage hiše v Zelenem gaju na Brdu, neprodane so le še tri, na elektronski javni dražbi jih bodo prodajali predvidoma decembra. Izklicne cene bodo 380, 398 in 412 tisoč evrov za približno 225 kvadratnih metrov velike hiše.

Prodaja nepremičnine Stanovanjskega sklada RS, hiše Zeleni gaj Brdo | Avtor: slika zaslona slika zaslona

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Anza 16:38 28.oktober 2018.

    Stanovanjski sklad bi moral kupovati najemna stanovanja ali pa pomagati mladim družinam s krediti in garancijami, da bi lahko kupili stanovanja. Danes je stanovanjski sklad namenjen pretežno izbrancem v Ljubljani za bogatenje, na periferiji pa smo odvisni le od lastne ...prikaži več iznajdljivosti. Ali bo kdo odgovarjal za napake??? Kot vedno odgovor že poznamo, s prestitvijo v bolje plačano službo Amen!

  • tudbognasvečnereši 09:09 28.oktober 2018.

    Seveda pa država niti slučajno ne upa vprašat kupca od kod mu denar. Lopov lopova ščiti.

  • mirror 08:28 28.oktober 2018.

    Lokacija, lokacija in še enkrat lokacija.