Slovenija
20 ogledov

Po grožnjah Jankoviću še grožnje Janši?

Janez Janša Anže Petkovšek
Na stranko SDS naslovljeno pismo poziva njenega predsednika, naj se ustreli, hkrati mu avtor grozi z ubojem na Balkanu. Grožnje letijo še na njegovo soprogo. Pismo z razmeroma primitivno vsebino je objavil tednik, blizu Janševi stranki.

Pismo je podpisano z nazivom Nestrankarski kandidati, na prvi pogled je natipkano s pisalnim strojem, glede na objavljen posnetek pa je bilo poslano 19. decembra 2011. Revija Reporter je objavila posnetek pošiljke, ki je bila sicer naslovljena na stranko SDS, a ne na naslov strankinega sedeža, pač pa na Šubičevo 4, torej na naslov državnega zbora.

Pismo se začenja s pozivom Janezu Janši, naj se ustreli, avtor pa ob tem pravi, da mu lahko posodijo pištolo. Kot alternativo mu ponuja(-jo) izselitev.

Sicer pa Reporter v članku navaja še sovražni komentar, ki je bil objavljen na spletnem portalu komercialne televizije in ki se je nanašal na stranke slovenske desnice, v komentarju pa se pojavljajo tudi pozivi k ubojem politikov dveh strank. Komentar je bil kasneje izbrisan.

Grožnje Jankoviću pred silvestrovim

Tik pred prehodom v novo leto se je policija odločila za varovanje poslanca in zdaj predlaganega mandatarja Zorana Jankovića. Po podatkih policije se je namreč tedaj povečala ocena ogroženosti, saj so Jankoviću v dnevih pred tem v pisemski in elektronski obliki neznanci grozili s smrtjo, grozili pa naj bi tudi njegovi družini. Več podatkov o varovanju policija ni razkrila.

O grožnjah Jankoviću smo pisali v članku na silvestrovo.

SDS pričakuje kazenski pregon

V stranki SDS so za STA potrdili, da so prejeli anonimno grozilno pismo. Od policije pričakujejo kazenski pregon, za kar bodo tudi dali potrebno soglasje. Pri varuhu človekovih pravic pa menijo, da gre v obravnavanem primeru očitno za grožnje, ki imajo lahko znake kaznivega dejanja.

Kot so pojasnila varuha navedli pri STA, je mogoče kazensko ovadbo nasloviti tudi neposredno na pristojno državno tožilstvo. To odloča o utemeljenosti kazenskih ovadb in zastopa državo pri pregonu kaznivih dejanj v sodnih postopkih, navajajo pri varuhu človekovih pravic. Glede na navedeno predlagajo, da "tisti, ki se čutijo ogrožene, ravnajo v skladu z zgornjim napotilom".

Komentarjev 19
  • privat 05:20 12.januar 2012.

    rusi so izsledili pisca grožnje g.Jankoviču...zdaj pa milo za žajfo??

  • DUSANJ2000 10:06 11.januar 2012.

    SAMOPROMOCIJE, morda sta bila na seminarju samopromoviranja pri Damjanu MURKOTU.

  • tralala 06:32 11.januar 2012.

    čemu, če ima svoje zveste vojščake? dobesedno.