Slovenija
38 ogledov

Po Jurčičevi poti okrog 4000 pohodnikov

21. pohod po Jurčičevi poti Jurčičeva pot 2014 Josip Jurčič
1/10
arhiv PD Polž/Občina Ivančna Gorica
Tradicionalnega, 21. pohoda po Jurčičevi poti, se je udeležilo nekaj manj ljudi kot lani. Kljub temu se jih je zbralo okrog 4000.

Na 15-kilometrsko pešpot od Višnje Gore do Muljave in tamkajšnje domačije pisca prvega slovenskega romana Josipa Jurčiča se je danes podalo okoli 4000 udeležencev tradicionalnega, 21. pohoda po Jurčičevi poti. Letošnji pohod je potekal v znamenju 170-letnice pisateljevega rojstva.

Udeležencev je bilo za približno tisoč manj kot lani, je za STA povedal eden od organizatorjev Franc Fritz Murgelj. "Verjetno so se ljudje ustrašili slabe vremenske napovedi, a imamo sonce," je dodal.

Odprli vrata Krške jame

Pohodniki so si med potjo lahko ogledali številne krajinske in zgodovinske zanimivosti, ki so navdihnile Jurčičeva dela ter se seznanili s turističnimi zanimivostmi občine Ivančna Gorica. Pot z Muljave so si lahko lahko podaljšali s šolsko potjo do vasi Krka, ki jo je prehodil Jurčič. Tam so pohodnikom odprli vrata Krške jame.

Osrednja slovesnost se je ravno začela, na njej pa bodo pohodnike z vseh koncev Slovenije nagovorili ivanški župan Dušan Strnad, predsednik višnjanskega Planinskega društva Polž Aleš Erjavec in slavnostni govornik, alpinist Viki Grošelj.

Omogočen avtobusni prevoz

Novost letošnjega pohoda je startnina v znesku dveh evrov, ki pohodnikom omogoča avtobusni povratek v Ivančno Gorico ali Višnjo Goro. Sicer pa je Jurčičeva pot od lani del krožne poti Prijetno domače, s katero je občina Ivančna Gorica povezala svojo turistično ponudbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.