Slovenija
7013 ogledov

Po nalivih in neurjih nova nevšečnost

Neurje in toča na štajerskem Jure Banfi, mariborinfo.com
Na vzhodu Slovenije, kjer odpravljajo posledice petkovih neurij, so se pojavile nove težave.

Domačinom, ki skupaj z gasilci odpravljajo posledice divjanja narave, danes težave povzroča podtalnica. Na območju Ptuja so v teku intervencije zaradi dviga podtalnice in kanalizacijskih vod. Ogroženih je več deset hiš. 

Gasilci PGD Spodnji Velovlek so iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta v naselju Spodnji Velovlek izčrpali vodo. Gasilci PGD Malečnik so posredovali v Trčovi, kjer je meteorna voda poplavila klet stanovanjske hiše.

Gasilci PGD Pernica so posredovali v Pernici, kjer je razmočena zemlja ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci so vodo speljali mimo objekta in sprostili pritisk zemlje na sam objekt. 

Do danes popoldne so morali vodo črpati iz okoli 290 stanovanjskih objektov. Doslej so delo večinoma končali, vodo še črpajo iz nekaj hiš na območju Spuhlje in Brstja, je popoldne za STA povedal Dragomir Murko iz ptujske izpostave za zaščito in reševanje.

Sprožili so se tudi štirje zemeljski plazovi na območju Krčevine pri Vurberku, ki pa so na večinoma kmetijskih območjih, tako da objekti niso ogroženi, je povedal Murko.

Glede morebitne škode na kmetijskih površinah je Murko dejal, da je bolj kot toča težave povzročala voda, se bo pa v nadaljevanju rasti rastlin videlo, ali in v kakšni meri bodo prizadete.

Neurje in toča na štajerskem Slovenija Poplavljene hiše, v nekaj urah kar petkrat klestila toča

Neurje in toča na štajerskem | Avtor: Jure Banfi, mariborinfo.com Jure Banfi, mariborinfo.com

Kakšno bo vreme v prihodnje?

Ponoči bodo krajevne plohe povsod ponehale, delno se bo zjasnilo. Ponekod po nižinah bo lahko nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem okoli 16. Čez dan bo povečini sončno z nekaj kopaste oblačnosti. Izjemoma lahko popoldne v gorskem svetu nastane kakšna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 stopinj Celzija, na Primorskem do 28, napovedujejo pri agenciji za okolje. 

V ponedeljek bo pretežno jasno. V torek bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno. V notranjosti Slovenije bo možna kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo veter vzhodnih smeri.

Neurje Nevšečnosti Slovenija Na kaj morate paziti med neurjem

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 2
  • matermila 06:57 06.maj 2018.

    Res je in imajo moj podpis.Sramotno je,da 1200 poklicnih gasilcev,kolikor ji imamo,ne dobijo zaslužene dovolj visoke plače.Če bi vsem dvignili plačo za 300€ bi to zneslo borih 360 tisoč € kar je mačji kašelj v primerjavi s tistim skrpucalom od ...prikaži več makete drugega tira za 130 jurjev.Gnusno je,kako zapravljajo naš denar,ko so svinje pri koritu,za ljudi,ki tvegajo svoja življenja pa se ne najde 300 jurjev na leto.Volitve so tu,zato pamet v glavo.

  • Avatar Leon
    Leon 20:01 05.maj 2018.

    Mislim,da na Štajerskem koncu ni več nikogar ,ki ne bi stopil v korak z gasilci ko bodo zahtevali dostojno plačilo za svoje delo . Podprite gasilce ,reševalce ,policiste in vse tiste ,ki 24 ur bedijo za vaša življenja in premoženja ...prikaži več . NE POZABITE TEGA ! ! !