Slovenija
29301 ogledov

Po novem k osebnemu zdravniku le v tem primeru

covid-19 koronavirus čakalnica starejši upokojenci upokojenec Profimedia
Samodiagnosticiranje in vodenje bolezni.

"Po novem protokolu bodo tisti ljudje, ki so okuženi s covid virusom in imajo lažji potek bolezni, tako rekoč sami vodili svojo bolezen, po protokolu imajo dostop do diagnostike mimo izbranega zdravnika. Glede na potek bolezni večina ljudi tudi ne potrebuje izbranega zdravnika," nov protokol po katerem bo kot potrdilo za okužbo s koronavirusom veljal že hitri antigenski test pri izbranem izvajalcu, opisuje direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec.
Nov protokol testiranja bo začel veljati jutri. 

Čakalne dobe so se podaljšale tudi pri osebnih zdravnikih

Nov protokol bo začel veljati jutri in bo bistvene razbremenil družinske zdravnike. "Dnevno smo imeli 50 do 90 klicev samo glede kovid virusa in nismo zmogli dovolj dobro oskrbeti drugih ljudi. Zaznavali smo podaljšanje čakalne dobe na primaru kar pomeni krizo za zdravstvo in alarm, da bo prišlo do zloma zdravstvenega sistema," razlaga Vatovčeva. 

K zdravniku le v primeru težav

Za ljudi, ki zaradi tega niso imeli dostopa do zdravnika, je obstajala nevarnost poslabšanja bolezni, zdravniki so zaradi tega zaznavali nestrpnost med bolniki ter povečan obisk nujne medicinske pomoči, torej urgence.
"Naša naloga je omogočiti dostop do izbranega zdravnika, ki bolnika pozna, ki ga ustrezno vodi in seveda prepreči hospitalizacijo, kar je eden naših glavnih ciljev. S tem, da bodo bolniki takorekoč sami diagnosticirali bolezen, da bodo imeli možnost dostopati do zdravnika tisti, ki imajo zdravstvene težave, bomo ponovno omogočili, da smo na primaru na razpolago vsem našim bolnikom, ki so bolni." pravi Vatovčeva. Bolnikom naj bi začeli nuditi tudi psihološko podporo. 

"Želimo in pričakujemo, da se epidemija konča"

Med zdravstvenim osebjem se stopnjuje izgorelost, na zaradi nege družinskega člana ali lastne bolezni je odstotnega 20 do 25 odstotkov zdravstvenega osebja. "Želimo in pričakujemo, da se epidemija čim prej konča. Zdravniki v primarnem zdravstvu želimo ponovno začeti kot v starih dobrih časih, obravnavo res bolnih in kar nas najbolj skrbi, tudi s preventivo. Opuščanje teh storitev se bo kmalu poznalo na populaciji."

 

 

Komentarjev 20
  • bobubob 18:28 01.februar 2022.

    Izbranih zdravnikov je vedno manj, telefonov ne dvigujejo, od bolnih zahtevajo potrdilo o zdravju sicer se sploh ne pogovarjajo - kljub temu da so cepljeni (ali so?)... Ampak plačo bi pa višjo, morda še medaljo za hrabrost v boju z ...prikaži večz virusom, ki so si ga sami sproducirali (izolirali pa ga še niso). Najprej zažgejo, potem gasijo in čakajo pohvalo. In jo dobijo. Kot svečeniki v času faraonov med mrkom.

  • Avatar Fenstiolla
    Fenstiolla 22:49 31.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Pišmevuh 20:03 31.januar 2022.

    Do zdravnika le če imate potrdilo, da ste zdravi. Isto je na banki, kredit dobite, če dokažete, da ga ne potrebujete.