Slovenija
21937 ogledov

Po novem ob plačilu s kartico ne bo potrebnega računa

Vlada Ivan Simič Vlada RS
Ivan Simič o tem, kaj prinaša prvi zakon iz serije zakonov za debirokratizacijo.

Predsednik sveta Ivan Simič je za Odmeve na RTV SLO napovedal, da bo prvi zakon v seriji zakonov za debirokratizacijo sprejet v roku treh do štirih mesecev. "To je prvi zakon v seriji zakonov, poenostavitve se bodo delale tudi v naslednjih letih," je povedal Simič. Med glavnimi novostmi je izpostavil, da nam pri poštarju po novem ob prejemu priporočene pošiljke ne bo treba več datuma vpisovati z besedo, državna uprava ne bo več uporabljala žigov, prostovoljno pa bomo lahko posredovali telefonsko številko in elektronski naslov, na katerega bomo dobivali uradno pošto, da nam ne bo več fizično treba po pošiljke. 

Ivan Simič Predlogi Slovenija Poenotenje potnih stroškov za vse, plača deset dni kasneje

"Tisti, ki ne želijo spremembe, bodo še naprej dobivali navadno pošto," je poudaril Simič. "Imeli smo idejo, da bi združili osebno izkaznico in vozniško, a so prišli nasprotni predlogi in smo rekli, da bomo še malo počakali in videli, kaj se da narediti."

Odgovoril je tudi predsednici Zveze potrošnikov Slovenije, ki se ne strinja s tem, da potrošniki ne bi prejeli računa, da ima napačno informacijo. "Blagajničarki bomo lahko rekli, da potrebujemo račun," je dejal Simič. "Sedaj je tako, da mnogi vzamemo račun in ga na izhodu vržemo v koš."

Denar Slovenija Pozor, država bi obdavčila vse obresti, ki vam jih izplača banka

Poudaril je, da pri plačilu s kartico ostane sled - vsakdo ve, kdo je račun plačal, kar pri plačilu z gotovino ne velja. "Kdor bo hotel račun, ga bo dobil," je dejal Simič in opozoril, da na računu po letu dni, če ga ne skopiramo, ni mogoče več nič prebrati. 

Glede socialne kapice je ocenil, da je meja primerno postavljena pri 6000 evrih. "Ne drži, da ukinja solidarnost, saj jo ima kar 17 od 26 držav Evropske unije," je za Odmeve še dejal Simič. "Avstrijci jo imajo ob bistveno višjih plačah mejo pri 5900 evrih, kar je, kot bi jo mi postavili pri 3000." 

Nepremičnine Davki Pod streho Novi predlog: nižji davki pri prodaji in oddajanju nepremičnin

Posameznik s plačo 6001 evrov bo zaradi socialne kapice plačeval enako kot nekdo, ki zasluži 10 tisoč evrov, a bo, je poudaril Simič, imel nižjo osnovo za dohodnino, zato bodo tisti z višjo plačo vendarle v državno blagajno prispevali več. Ocenil je, da so plače v Sloveniji močno obremenjene in poudaril, da z visokimi davki od Slovenije odvračamo vlagatelje. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • dr.slo 20:55 20.marec 2021.

    Kaj pa "garancija z računom"?

  • Fulmmer 18:00 20.marec 2021.

    Kaj pa: Račun hranite do izhoda?

  • Ender3 16:25 20.marec 2021.

    Simiću je to primer debirokratizacije, lahko si jo zatakne za klobuk.