Slovenija
17 ogledov

Po oprostitvi Erjavca še Janša

patria
1/13
Barbara Bradač
Korupcija. Po petih mesecih se bo na sodišču spet razpravljalo o nakupu finskih oklepnikov. Še ena tožba. Neizbrana Sistemska tehnika od države hkrati zahteva odškodnino in prekinitev pogodbe z izbrano Patrio.

Sojenje. Okrajno sodišče v Ljubljani začenja danes presojati, ali so finski poslovneži iz Patrie res poskušali podkupiti prvaka opozicijske Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo, ki je bil v času sklenitve posla predsednik vlade. Janši grozi do leto zapora ali denarna kazen. Poleg Janše bodo pred sodnika sedli še Jože Zagožen, Tone Krkovič, Ivan Črnkovič in Walter Wolf. Zaradi domnevne obljube o podkupnini naj bi vlada decembra 2006 s Patrio sklenila 278 milijonov evrov vreden posel za nakup 135 oklepnikov.

Pred petimi meseci je isto sodišče sicer v drugem kazenskem postopku takratnega obrambnega ministra Karla Erjavca oprostilo očitkov, da naj bi s sklenitvijo tega posla oškodoval državni proračun.

Ločeno od obeh kazenskih procesov pa sodišče vodi tudi združeni pravdni postopek, od izida katerega je odvisna odločitev trenutne vlade, ali bo poskušala posel s Patrio sodno prekiniti.

Dve tožbi v eni

Zaradi podelitve posla Patrii ga je namreč izgubila Sistemska tehnika, ki je dobri dve leti prej s takratnim obrambnim ministrom Antonom Grizoldom sklenila dogovor za izdelavo vojaških osemkolesnikov v vrednosti 250 milijonov evrov. Potrdili so ga celo s pismom o nameri.

Sodišče zato obravnava njihovi dve tožbi proti državi, ki so ju že združili. “Gre za tožbo, s katero uveljavlja več zahtevkov v zvezi s sklenitvijo pogodbe o nakupu oklepnikov 8 x 8, pri čemer je tožba vložena zoper Republiko Slovenijo in Rotis, d. o. o., in tožbo, s katero zahteva plačilo odškodnine zaradi neizbora v postopku naročila zaupne narave o nakupu oklepnikov,” pojasnjujejo na državnem pravobranilstvu. Ob tem pravobranilci ne morejo pojasnjevati, ali sodišče združeno tožbo Sistemske tehnike že obravnava. “Sodišče je sprejelo sklep, da je v postopku izključena javnost,” sklenejo pravobranilci.

Jure Cekuta | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Slikarja še preiskujejo

Tretjič. Preiskovalni sodnik preverja, ali je upokojeni brigadir Peter Zupan zlorabil položaj.

Pravnomočno. Skoraj sočasno, ko o domnevno koruptivnem vojaškem nakupu presojata dva še nepravnomočno končana sodna procesa, pa preiskovalni sodnik preverja še, ali sta v domnevno sporne posle vpletena tudi upokojeni vojaški brigadir Peter Zupan in slikar Jure Cekuta, nekdanji kandidat za predsednika države.

Tožilci namreč Zupana sumijo zlorabe uradnega položaja, Cekuto pa napeljevanju k temu. Zato so preiskavo zahtevali že sredi lanskega maja. “Sklep o preiskavi je bil izdan 13. aprila letos, pravnomočen je postal 23. maja. Postopek pa še ni končan,” pojasnjujejo na ljubljanskem okrožnem sodišču. Preiskavo je sicer zahtevala Branka Zobec Hrastar, ki naj bi sicer pred dnevi uresničila napovedi in na odvetniški zbornici izrazila željo, da postane odvetnica.

karikatura patria  | Avtor: Matej Kovačič Matej Kovačič

Komentarjev 3
  • smito23 08:04 05.september 2011.

    Zločince za zapahe!Smrt janšizmu - svoboda narodu!

  • Tupamaros 06:29 05.september 2011.

    Uau, predčasne volitve bodo še letos. Našli so osla, ki bi mogoče spet pognal komunistično igračo.

  • jst 23:01 04.september 2011.

    Tko k ponavad trese se gora rodi se pa miš. Upam da jim bo kmalu žal da niso nabavli raje novih še dražijih vodnih topov za umirjanje množic. Pa saj ne da jim bi to pomagalo.