Slovenija
9669 ogledov

Po seji je vlada podala to pojasnilo glede semaforja ukrepov

Covid-19 koronavirus test Profimedia
Predlog glede semaforja je svetovalna skupina oblikovala v ponedeljek.

Kot smo že poročali, vlada je danes spremenila odlok, ki določa pogoje vstopa v državo. Brez pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) in karantene bo čez mejo možno prehajati tudi zaradi nujnega zdravstvenega pregleda, so sporočili po seji vlade.

Nov semafor predvidoma sprejet prihodnji teden

Drugih odločitev glede odlokov za zdaj z vlade še niso sporočali, tudi ne o t. i. semaforju oziroma načrtu sprejemanja ukrepov po fazah. Predlog je svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar oblikovala v ponedeljek, na vladni ravni pa so ga te dni še usklajevali. Po napovedih je bilo sicer pričakovati, da bi ga vlada lahko sprejela danes. Prehod v določene faze naj bi bil odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov. 

Kasneje so na ministrstvu za zdravje za STA potrdili, da bo vlada nov semafor ukrepov predvidoma sprejela v prihodnjem tednu, saj pravna usklajevanja odlokov, povezanih s semaforjem, še potekajo.

Kontaktna točka glede delitve cepiv

Po seji vlade so sporočili še, da bo za namen usklajenega in preglednega sodelovanja Slovenije v instrumentu EU za delitev cepiv in instrumentu COVAX pri ministrstvu za zdravje vzpostavljena enotna kontaktna točka. Koordinirala bo sodelovanje in aktivnosti z vsemi deležniki, ki so potrebni za operacionalizacijo odločitve vlade, ki donira cepivo, opremo ali sredstva, in pri operacionalizaciji odločitev vlade glede aktivnosti v instrumentu COVAX.

Ob tem so navedli še, da bo zaustavitev širjenja okužb z novim koronavirusom in s tem pandemije nalezljive bolezni covid-19 uspešna, "če bodo varna, kakovostna in učinkovita cepiva proti navedenemu virusu zagotovljena večini prebivalcem na globalni ravni". Sodelovanje Slovenije v aktivnostih pa prispeva k udejanjanju navedenega cilja, so dodali.

Švica koronavirus covid-19 Slovenija Slovenija To je glede ukrepov, povezanih s covidom-19, na zadnji seji sklenila vlada covid potrdilo francija epidemija covid-19 Svet Nov zemljevid ECDC: Pri vseh sosedih bolje kot pri nas

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • molka 22:25 02.september 2021.

    strokovnjaki za laz stoletja in nategovanje folka v glavo, laze stroka in vsi

  • eminenca 20:58 02.september 2021.

    strokovnjaki za semaforje ... po mojem se semaforji nahajajo v prometu, al se motim